Vypadávajúca bradavka

Martina    02.03.2013, 16:31

Dobrý deň,mám 6 týždňovú dcérku,len ju kojím.Doteraz pekne papala a aj sa prisávala ale posledný týždeň s tým máme nejaké problémy.Neviem ako by som to správne opísala,ale po priložení na prsník sa ide normálne prisať,4-5 krát potiahne a potom sa jej bradavka (a tým aj celý dvorec) ako keby vyšmykla s ústočiek.Najprv som to pozorovala len na jednom,pravom prsníku,ale už to robí aj na druhom.Takto sa skúša prisať niekedy aj 10 - 15 krát za sebou a keď jej tá bradavka zakaždým vypadne,tak sa veľmi hnevá.Nikekedy sa jej ju podarí uchopiť hneď ale keď si oddýchne a zasa sa prisaje,zasa jej to nejde.Vôbec neviem,čím to môže byť,doteraz bolo všetko v poriadku.Nepoužívame ani cumlík,mala ho asi týždeň(keď mala cca 3 týždne),ale odvtedy ho úplne odmieta. .Ešte musím dodať,že som dostala na jeden prsník Candidu,liečim si ju Canestenom a Citrovitalom,ale nemyslím si,že by to bolo tým.Bradavka jej začala "vypadávať" už predtým.Bojím sa,že začne kvôli tomu odmietať prsníky

Milá Martina,

vo vašom prípade by bolo potrebné posúdiť dojčenie, čo sa dá urobiť v osobnom kontakte s poradkyňou pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

takéto situácie sa stávajú z niekoľkých príčin, medzi ktoré môže patriť aj to, že prisatie bábätka nie je od začiatku úplne správne, pričom bábätko saje len koniec bradavky, a tak jeho pitie závisí len od spustenia mlieka. V dôsledku toho sa tvorba mlieka postupne znižuje - toto je pomerne nenápadný proces, ktorý začne byť vypuklý až v období, ktoré popisujete, keď sa bábätko odmieta prisať pretože reaguje na tok mlieka, ktorý mu nevyhovuje. Cumlík je jeden z faktorov, ktoré dokážu meniť prisávanie bábätka a jeho používanie v 3. týždni mohlo negatívne ovplyvniť túto situáciu.

To, že bradavka "vypadáva" je spôsobené pravdepodobne v prvom rade tým, že sa znížiť tok mlieka a bábätko preto bradavku pustí, čo sa javí tak, že "vypadáva".

Ostatné dôvody, prečo sa po dobrom priberaní znižuje tvorba mlieka, si môžete prečítať v dokumente o tom, ako takúto situáciu riešiť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

Základom celého riešenia je zvýšenie tvorby mlieka podľa daného dokumentu.

Vaše bábätko sa správa tak, ako je popísané v tomto dokumente o štrajku, preto pri riešení postupuje podľa tohto dokumentu:

http://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/kandidoza/

Spoločne s poradkyňou by tiež bolo dobré začať riešiť bolestivú bradavku.

Postupovať budete podľa tohto protokolu

http://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/kandidoza/

Pozrite si tiež videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/
Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Pozrite si tiež fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Tomu, aby sa bábätko dobre prisávalo pomôže intenzívny fyzický kontakt: Vyzlečte bábätko do plienky a seba do pol pása a ľahnite si s ním, prípadne si ho dajte do šatky alebo nejakého nosiča a noste ho.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Vypadávajúca bradavka