Hneva a odtahuje sa

Monika Luzianky    02.03.2013, 16:34

Mam 6 tyzdnovu dcerku, asi tri tyz. sa pri dojceni hneva, najma cez den, odtahuje sa uz po 1-2 min. sania, mliecka mam dost, vzdy je cela od neho, za 6 tyz. pribrala dve kila, ale je to pri dojceni boj, niekedy si grgne, potom ju dam znova na prsnik ale po dvoch, troch hltoch sa to opakuje v hocijakej polohe dojcenia, prisata je dobre, je to moje druhe dieta, takze viem ako na to. Mliecko mi aj same vyteka, mam si odsavat? je mozne, ze mala nestiha pit? Dakujem.

Milá Monika,

vo vašom prípade by bolo potrebné posúdiť dojčenie, čo sa dá urobiť v osobnom kontakte s poradkyňou pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Takéto situácie sa stávajú z niekoľkých príčin, medzi ktoré môže patriť aj to, že prisatie bábätka nie je od začiatku úplne správne, pričom bábätko saje len koniec bradavky, a tak jeho pitie závisí len od spustenia mlieka. V dôsledku toho sa tvorba mlieka postupne znižuje - toto je pomerne nenápadný proces, ktorý začne byť vypuklý až v období, ktoré popisujete, keď sa bábätko začína hnevať po krátkej chvíli od začiatku dojčenia, pretože reaguje na tok mlieka, ktorý mu nevyhovuje. Paradoxne, vo väčšine prípadov takéto bábätká dobre priberajú a matka môže mať subjektívne pocit výdatnej tvorby mlieka.

Vaše bábätko sa správa tak, ako je popísané v tomto dokumente o štrajku, preto pri riešení postupuje podľa tohto dokumentu:

Ako prekonať „štrajk“ v dojčení

Pozrite si tiež videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Pozrite si tiež fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Tomu, aby sa bábätko dobre prisávalo pomôže intenzívny fyzický kontakt: Vyzlečte bábätko do plienky a seba do pol pása a ľahnite si s ním, prípadne si ho dajte do šatky alebo nejakého nosiča a noste ho. 

To, že mlieko vyteká z prsníka nič neznamená, a nemá zmysel ho odsávať, má zmysel zamerať sa na zlepšenie dojčenia - teda  počas pozorovania dojčenia zistiť, čo presne sa deje, a na základe toho podníknúť kroky, aby sa dojčenie zlepšilo.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Hneva a odtahuje sa