Dojcenie pocas menstruacie

Laura    05.06.2020, 17:52

Dobrý deň! Mám 4mesačného synčeka, ktorého plne dojčím, nepoužíva cumlík ani fľašu, pije na požiadanie. Pred vyše mesiacom dostala prvú menštruáciu a teraz len po 18 dňoch zase krvácam. Malý mi v tom čase veľmi vystrája na prsníku. Krúti sa, stále plače, chytí bradavku a ťahá ju na druhú stranu. Alebo sa prisáva a odťahuje aj 20krát. Mlieka mám dosť a ide rovnako pekne ako keď nemám menštruáciu. preto som dnes ochutnala moje mlieko a jeho chuť je hrozná. je take akoby trpké, alebo horké a pritom som nejedla nič iné. Môžem nejako ovplyvniť chuť mliečka, aby mu viac chutilo? Alebo len čakať, kým prestane menštruácia? Mám pocit, že teraz malý aj omnoho viac grcká... Ďakujem za odpoveď!L

Milá Laura,

vo vašom prípade by stálo za to pozorovať dojčenie a správanie bábätka pri ňom a podľa toho sa rozhodnúť, ako ďalej postupovať.

Nenašli sme vedecké štúdie, ktoré by sa zaoberali otázkou chuti mlieka počas menštruácie. Niektoré matky tento fenomén popisujú tak, že hovoria o tom, že pred menštruáciou dieťa nie je spokojné, odťahuje sa od prsníka, odmieta sať, rovnako ako aj počas menštruácie, a potom sa to po skončení menštruácie zlepší a dieťatku pije lepšie. Otázka je, či je toto správanie spôsobené zmenou chute. Chuť materského mlieka sa totiž mení neustále podľa toho, čo matka zjedla. A to je dobré, pretože takéto zmeny v chuti materského mlieka pripravujú bábätko na jedenie príkrmov. Nasledujúce vysvetlenie je o niečo pravdepodobnejšie než vysvetlenie opierajúce sa o teóriu zmenej chuti: Väčšina žien, ktoré túto situáciu popisujú, o nej hovoria v prípade, že dostali menštruáciu pomerne skoro po pôrode. Ak to tak je, tak to vo väčšine prípadov znamená, že menštruáciu dostali tak skoro, lebo sa im znížila tvorba mlieka (bábätko spí dlho v noci, nie je správne prisaté, nepije dostatočne, nespí s matkou v posteli, má dudlík, matka začala brať antikoncepciu atď.). Menštruácia teda nie je príčinou zníženej tvorby mlieka, ale jej dôsledkom. A v súvislosti s tým, je možné, že sa tvorba mlieka ešte väčšmi zníži tesne pred menštruáciou alebo počas menštruácie. Stáva sa to často aj ženám, ktoré mali na začiatku vynikajúcu tvorbu mlieka, a tá sa potom znížila do takej miery, že dostali menštruáciu. Ak to takto je a bábätko sa od prsníka odťahuje, plače, nechce sa prisať, nepije poriadne, je možné, že by pomohlo, ak by sa matka snažila o zvýšenie tvorby mlieka.

Ak by pri menštruácii nastala situácia, ktorú popisujete, stálo by za to, aby pitie bábätka skontrolovala laktačná poradkyňa, pretože sa dá posúdiť, či sa takto bábätko správa pre to, že nepije dostatočné množstvo mlieka, a táto situácia sa dá napraviť.

V každom prípade vás chceme ubezpečiť, že materské mlieko je počas celého cyklu matky rovnako kvalitné a vhodné pre bábätko, že bábätko sa môže dojčiť, aj keď matka dostane menštruáciu a že ak si matka všimne zmenu v správaní bábätka počas dojčenia pred menštruáciou alebo počas menštruácie, mali by hľadať aj iné príčiny, a prípadne sa snažiť zvýšiť tvorbu mlieka alebo odstrániť príčiny zníženej tvorby mlieka.

Je dobré vedieť, že popisované správanie nie je po nabehnutí menštruačného cyklu bežné; drvivá väčšina matiek žiadnu zmenu v správaní bábätka nepozoruje.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojcenie pocas menstruacie