Dojčenie a zúbky

Ivana    09.03.2013, 18:43

Od začiatku som kojila cez klobúčiky( rada sestričiek na šestonedeli), ale mliečka bolo málo a tak som aj dokrmovala, ale fľašou, to mi ako prvorodičke tiež "poradili" sestričky pri odchode zo šestonedelia (moja veľká chyba, ale žiaľ nevedomosť neospravedlňuje)! malý zbadal rozdiel a zrazu odmietal prsník. Dnes má 5 mesiacov a stále sa ho snažím prikladať aj sa prisaje, ale len pár krát potiahne a začne plakať a už má aj zúbky a hryzie ma. Strašne by som chcela dojčiť, ale už som zúfalá. Čo mám robiť, aby sa prisal a poriadne sa napapal a pri tom ma nepohrýzol?Ďakujem!

Milá Ivana,

vo vašom prípade by bolo potrebné posúdiť dojčenie, čo sa dá urobiť v osobnom kontakte s poradkyňou pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Takéto situácie sa stávajú z niekoľkých príčin, medzi ktoré môže patriť aj to, že prisatie bábätka nie je od začiatku úplne správne, pričom bábätko saje len koniec bradavky, a tak jeho pitie závisí len od spustenia mlieka. V dôsledku toho sa tvorba mlieka postupne znižuje - toto je pomerne nenápadný proces, ktorý začne byť vypuklý až v období, ktoré popisujete, keď sa bábätko začína hnevať po krátkej chvíli od začiatku dojčenia, pretože reaguje na tok mlieka, ktorý mu nevyhovuje. Vo vašom prípade je vysoko pravdepodobne príčinou tohto stavu používanie klobúčika, ktoré z dlhodobého hľadiska znižuje tvorbu mlieka, hoci sa to nemusí prejaviť v hneď.

Ostatné dôvody, prečo sa po dobrom priberaní znižuje tvorba mlieka, si môžete prečítať v dokumente o tom, ako takúto situáciu riešiť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

Hryzenie pri dojčení je sprievodným javom zníženia tvorby mlieka. Základom celého riešenia je zvýšenie tvorby mlieka podľa daného dokumentu.

Vaše bábätko sa správa tak, ako je popísané v tomto dokumente o štrajku, preto pri riešení postupuje podľa tohto dokumentu:

Ako prekonať „štrajk“ v dojčení

Pozrite si tiež videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Pozrite si tiež fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Tomu, aby sa bábätko dobre prisávalo pomôže intenzívny fyzický kontakt: Vyzlečte bábätko do plienky a seba do pol pása a ľahnite si s ním, prípadne si ho dajte do šatky alebo nejakého nosiča a noste ho.

Ešte nie je neskoro pokúsiť sa prestať pri dojčení používať klobúčiky. Pri osobnom stretnutí s poradkyňou prejdite kroky, ktoré sú uvedené v tomto návode ako postupovať pri odstraňovaní klobúčikov:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=560
 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojčenie a zúbky