Imunita

Ivana    10.03.2013, 18:01

dobry den, byvam casto chora za posledny cas som tyzdne az dva zdrava a hned zasa ochoriem. vravia mi ze to mam z dojcenia ze ma to strasne vycerpava a mam prestat dojcit, ale to ja nechcem. viete mi poradit ako si mozem zvysit imunitu, pretoze v lekarni sa ani opytat nemozem lebo mi aj tak nic nepredaju pretoze tvrdia ze pri dojceni sa nic nesmie. dojcit prestat nechcem pretoze je to uzasne a viem ze pre moju dcerku to najlepsie.

Milá Ivana,

vaša otázka obsahuje v sebe predpoklad, že dojčenie nejakým spôsobom nie je dobré pre zdravie mamičky a že matku vyčerpáva. Avšak toto tak nie je. Dojčenie nespôsobuje zdravotné problémy. Dojčenie neznamená, že je imunita matky je horšia. Naopak. Dojčenie má na zdravie mamičky pozitívny vplyv. Dokonca viac než to. Dojčenie je pre zdravie mamičky veľmi dôležité. A keď otázku otočíme naopak, prestať dojčiť v takejto situácii, znamená nevyužiť pozitívny vplyv, ktorý dojčenie má a bude mať na vaše zdravie. Existuje dostatok štúdií, ktoré potvrdzujú pozitívny vplyv dojčenia, a najmä dlhodobého dojčenia na mnohé závažné diagnózy, vrátane rakoviny prsníka, rakoviny endometria, rakoviny vaječníkov, rakoviny maternice, osteoporózy, aménie, obezity a podobne. Takže to, že dojčíte, je pre vás dobré, a to nielen teraz, ale do budúcnosti.

Okrem toho, drvivá väčšina matiek, ktoré dojčia, nemajú problémy s imunitou. Preto otázku imunity netreba riešiť v súvislosti s dojčením, ale ako nezávislú otázku.

Jedna z vecí, ktorá vám môže čiastočne pomôcť, je požiadať rodinu a priateľov o pomoc tak, aby ste mohli dostatočne oddychovať a spať.

Ďalej dojčiť môžete aj spolu s užívaním liekov zlepšujúcich imunitu. Nie je jediný dôvod, pre ktorý by ste nemohli užívať bežné voľnopredajné prípravky ovplyvňujúce imunitu, či iné potrebné lieky. Nevieme vám poradiť konkrétny prípravok, pretože toto nespadá do oblasti pôsobenia našej poradne, ale skúste sa vo výrobkoch zorientovať, prípadne sa o nich poradiť, rovnako, ako by to robiť akýkoľvek iný človek, ktorý má záujem o zlepšenie imunity. Ako dojčiaca matka máte právo na liečbu popri dojčení, nemusíte prestať dojčiť a v najhoršom prípade môžete uviesť, že chcete lieky užívať na vlastnú zodpovednosť. Máte právo aj na liečbu imunológom či iným špecialistom, ak by ste to považovali za potrebné. K otázke predpokladu, že pri dojčení sa nič nesmie užívať, si prečítajte aj túto odpoveď z poradne:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=736

Pokračovanie dojčenia je dôležité pre vaše zdravie, ale aj pre to, aby dieťa zostalo zdravé počas vašej choroby ako aj v budúcnosti - dojčenie bude aktívnym spôsobom chrániť dieťatko pre mnohými chorobami, prípadne ak ochorie, bude mu aktívne pomáhať pri rýchlejšom uzdravení a pri budovaní jeho imunity.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok