Dlhe dojcenie

Eva    12.03.2013, 10:16

Dobry vecer, prosim Vas o radu, mam 3 a pol tyzdnoveho syna, ktory pekne prospieva. Je vylucne dojceny. Posledne tri dni vsak saje prilis dlho,aj dve-tri hodiny. Ked ho dam prec od prsnika,tak place,musim ho naspat prilozit... Potom vela mliecka vygrcia,lebo na prsniku zvykne aj zaspat a neodgrgne si. Dakujem za radu

Milá Eva,

všetky bábätká potrebujú byť dojčené vtedy, keď o dojčenie prejavia záujem, niektoré sa chcú dojčiť veľmi často, niektoré menej často a niektoré veľmi dlho, a pretože dojčenie spĺňa okrem príjmu materského mlieka aj mnohé ďalšie funkcie (upokojovanie, zaspávanie, zohrievanie, odstraňovanie bolesti, sprostredkúva veľmi potrebný telesný kontakt a pod.), tak sa bábätká často dojčia aj bez ohľadu na to, či pre chvíľkou pili, a ak sa dobre napijú, môžu chcieť byť na prsníku aj dlho. Toto všetko je normálne. Dojčenie je totiž omnoho viac než len pitie mlieka. Dojčenie poskytuje deťom úľavu od bolesti, možnosť jednoducho zaspať, upokojuje ich, reguluje im mnohé telesné funkcie ako dýchanie, srdcovú činnosť a pod. Dojčenie tak pomáha pri riešení situácií, v ktorých by ste inak komplikovane hľadali riešenie. Bábätko mnohé situácie navyše ani nedokáže inak riešiť, tú schopnosť si vyvinie neskôr. Zatiaľ má tú istotu, že dojčenie mu pomôže vždy, keď sa niečo deje. Kým bolo bábätko v maternici, tá mu poskytovala všetky tieto funkcie, teraz tieto funkcie prebral váš prsník a vaša náruč. Vďaka tomu mu nahrádzate prostredie maternice a umožňujete mu ten správny vývin.

Vaša otázka sa však týka aj spánku a to je celá samostatná téma, ale v stručnosti, takýmto bábätkám veľmi pomôže, ak sa ich nebudete snažiť položiť - toto je celá podstata toho, čo popisujete. Skúste si zabezpečiť nejaký typ nosiča, v ktorom dieťatko budete môcť počas spania nosiť, prípadne si s ním počas jej spánku ľahnite. Spanie na prsníku je úplne v poriadku a v jej prípade mu umožňuje pomaličky prehĺtať, čo pôsobí proti grckaniu. Bábätká sa často zobudia, keď ich položíme. To je veľmi typické. Keď bude dieťatko pri vás buď v nosiči alebo spoločne v posteli, tak bude spinkať dlhšie (hoci spánok maličkých bábätiek trvá aj tak pomerne krátko) a bude lepšie vyspaté. Definícia kvalitného spánku je pre bábätká dosť iná ako pre dospelých. Bábätká väčšinou spia "kvalitne", keď sú v tesnej blízkosti s matkou (v nosiči alebo v posteli), často potrebujú dojčenie, aby mohli zaspať na prsníku, a tiež potom, aby ďalej spali, ak sa prebúdzajú a ich spánkové cykly sú krátke a trvajú oveľa menej, než si ľudia predstavujú a mamičky prajú.

Niektoré bábätká si neogrgnú po dojčení a na prsníku zaspia - toto je tiež normálne a v poriadku. Bábätká nemá zmysel budiť a nútiť do toho, aby si odgrgli - ak zaspia na prsníku a sú spokojné, tak najlepšie, čo môžete urobiť, je nechať ich spať. Odgrgnutím sa "zvracaniu" nedá zabrániť, naopak, často odgrgnutie je zbytočné. Dávajte bábätko odgrgnúť len, ak si to skutočne vyžaduje, ale často práve snaha o odgrgnutie bábätko zobudí, keď zaspáva, čo môže byť potom problematické z hľadiska opätovného zaspania. Ak bábätko grcká tak, ako popisujete a zároveň dobre priberá a dobre sa dojčí, tak potom nemusíte mať oň obavy. Grckanie odznie samo od seba. Materské mlieko vzhľadom na svoje vynikajúce vlastnosti pri prechode sliznicami, nespôsobuje bábätku žiaden problém, skôr naopak, môže odstraňovať baktérie a vírusy a napomáhať imunite bábätka vystielaním slizníc počas grckania.

Niekedy však môže skutočnosť, že dieťa trávi dlhú dobu na prsníku, súvisieť s nedostatočným príjmom mlieka pri dojčení. Toto by ste mohli odlíšiť pri osobnom pozorovaní dojčenia spolu s poradkyňou pri dojčení

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

To, či je bábätko napapané, zistíte podľa našich videí - pozrite si ich spolu s prečítaním nášho popisu. Tieto videá porovnajte s pitím svojho synčeka, ale omnoho lepšie by bolo, keby vás pitie naučila vyhodnotiť poradkyňa pri dojčení.

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka.
A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Ak okrem toho, čo ste napísali váš synček dobre priberá, je vo všeobecnosti spokojný, tak potom pravdepodobne nie je dôvod na obavy. V našej fotogalérii si môžete pozrieť ako vám môže používanie nosiča uľahčiť starostlivosť o bábätko, ktoré potrebuje byť dlho a často na prsníku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/fotogaleria-dojcenia/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dlhe dojcenie