Je naozaj potrebne prestat dojcit?

andrea    23.03.2013, 09:21

Dobry den, mam 15 mesacnu dceru ktoru dojcim priblizne 3x denne a 1x v noci. Som v tretom mesiaci tehotenstva a zacala som krvacat, nasli mi hematom a uzivam Duphaston. Doktorka mi hovorila ze by som mala prestat dojcit. Myslite si, ze je to naozaj nutne? Ak ano viete mi poradit ako by take rychlejsie odstavenie malo prebiehat? Dakujem velmi pekne za radu.

Milá Andrea,

v prípade normálneho tehotenstva je normálne dojčiť, ak si to matka s dieťaťom prajú. Vo vedeckej literatúre neexistujú žiadne dôkazy či dáta, ktorými by lekári mohli odôvodniť odporúčanie odstaviť dieťa počas tehotenstva.

V niektorých situáciách (krvácanie, skracovanie krčku maternice) treba rozhodnutie o dojčení urobiť opatrnejšie. Ak má matka počas tehotenstva problémy, je opäť dôležité, aby dostala skutočne odborné informácie, na základe ktorých sa bude môcť rozhodnúť tak, ako je to pre ňu i jej deti správne. Na vašu otázku teda v konečnom dôsledku môžete odpovedať len vy. Podnetom pre rozhodnutie môže byť naša odpoveď na veľmi podobnú otázku:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=573

Z hľadiska vašej dojčenej dcérky nepredstavuje užívanie Duphastonu žiadny problém.

Ak teda zvážite svoju situácia, môžete pokračovať v dojčení.

Dojčenie je vzťah medzi matkou a dieťaťom. Nie je možné dať univerzálny návod na to, ako tento vzťah zmeniť a ako odstaviť dieťa. Akýkoľvek zásah, ktorý urobíte, by mal vychádzať z vášho poznania dcérky. Je tiež dobré vedieť, že z hľadiska tvorby mlieka nie je potrebné robiť žiadne zásahy. Neodporúčame vám užívať Norprolac, sťahovať si prsia ani piť málo tekutín. Ani jedno z toho nespôsobí, že by tvorba mlieka prestala rýchlejšie či bezbolestnejšie než, keď tomu ponecháte voľný priebeh.  V raritných situáciách, keď je to nevyhnutné, je pravdepodobne najlepšie riešenie nechať, nech tvorba mlieka klesne postupne sama od seba, prípadne, ak si trochu mlieka mamička trochu mlieka odstrieka, ak prsníky budú veľmi plné. Navyše v tehotenstve tvorba mlieka zásadne klesá vplyvom tehotenských hormónov.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Je naozaj potrebne prestat dojcit?