Je možné, že by sa dieťa chcelo samé odstaviť?

Lea    25.03.2013, 18:15

Dobrý deň. Mám 7 mesačnú dcérku, ktorej hlavné jedlo je ešte stále materské mlieko. Denne zje 2-3 príkrmy. Prešli sme si laktačnými krízami, troma obdobiami bolesti bradaviek (kedy to posledné trvalo dva mesiace bradavky som mala napoly rozrezané, hnisavé a krvavé), no NIKDY som neuvažovala nad odstavením. Kojenie beriem ako samozrejmosť - prirodzená vec, ktorá sa skončí sama. Bohužiaľ, teraz mám pocit, akoby sa dcérka chcela odstaviť :( keď si ju priložím, tak si 3x potiahne, usmeje sa a už nechce. Po niekoľkých minútach to opakujem a ona znova spraví to isté. Robieva to aj v noci. Od 2. mesiaca ju v noci neprebaľujem iba kojím, lebo tým sa viac vyspím, som spokojnejšia a myslím, že množstvo mlieka veľmi závisí od toho, ako a či vôbec sa vyspím (pozorujem to posledný mesiac). Teraz som v noci nervózna, nemôžem spať, zatiaľ čo moja dcérka je stále plná energie. Už sa neviem upokojiť a nervy si vybíjam na manželovi a ďalej to tak nemôže ísť. Som zúfala a neviem o čo ide - len ďalšia kríza, nedostatok mlieka (no keď sa dcérka napije, je ho dosť) alebo sa naozaj chce odstaviť. Z 8 kojení denne sme za posledné dni prešli na 3-4 kojenia. Je to prirodzené, že sa to tak z ničoho nič obmedzí, alebo môže ísť o problém? Vopred ĎAKUJEM.

Milá Lea,

neexistuje univerzálna odpoveď ohľadom toho, koľkokrát by sa malo 7-mesačné bábätko dojčiť za deň, je však pravda, že 3-4 dojčenia za deň nie je to, čo väčšinou vidíme pri deťoch v tomto veku. Pre dieťatko v tomto veku je dojčenie veľmi dôležité a je normálne, ak je materské mlieko hlavnou zložkou výživy dieťaťa v tomto veku. Oveľa dôležitejšie ako to, koľkokrát presne sa za deň dcérka dojčí, je to, ako dojčenie vyzerá a ako sa dcérka pri ňom správa. Z toho, čo uvádzate, sa zdá, že ide o správanie, ktoré sa charakterizovať ako štrajk pri dojčení. Máte veľkú šancu dojčenie zlepšiť, ak podniknete kroky, ktoré sú popísané v dokumente o štrajku:

http://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/kandidoza/

Od prirodzeného odstavenia, ktoré nastáva omnoho neskôr, sa okrem iného líši aj tým, že dieťatko väčšinou nie je úplne spokojné s tým, že sa nedojčí - cez deň sa môže dieťatko správať relatívne pohodovo, ale v kritických okamihoch (zaspávanie, bolesť pri spadnutí, únava, atď.) môže byť oveľa nespokojnejšie, pretože by dojčenie potrebovalo, ale zároveň ho odmieta.

Prvým a základným krokom pre riešenie tejto situácie je zvýšenie tvorby mlieka, pretože práve mlieko je to, čo dcérku priláka naspäť k prsníku. Pozrite si aj tento dokument o tom, prečo sa tvorba mlieka mohla znížiť a odstráňte všetky možné príčiny:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

Dôležité je v tomto bode je udržanie tvorby mlieka odstriekavaním  - odstriekané mlieko môžete dcérke dávať do jedla či do hrnčeka na pitie. Vylúčte dôvody, pre ktoré sa mohla tvorba mlieka znížiť (používanie fľašky, cumlíka a pod.). Tekutiny dcérke dávajte z obyčajného poháriky (bez náustkov a pod. - pohárik s náustkom je len iný typ fľaše). Okrem toho využívajte kontakt koža na kožu a spoločné spanie - je pravdepodobné, že dcérka sa prisaje, ak bude blízko vášho prsníka, keď bude rozospatá v polospánku pri zaspávaní alebo prebúdzaní. Skúšajte to, ale bez toho, aby ste ju do dojčenia nútili. Dajte jej čas a veľa fyzického kontaktu s príležitosťami na dojčenie. Ak udržíte tvorbu mlieka, máte šancu, že po pár dňoch sa dcérka bude opäť dojčiť tak ako predtým. Momentálne sa nemusíte obávať, že by dcérke z hľadiska výživy niečo chýbalo, obzvlášť, ak sa k dojčeniu vráti.

Odporúčame vám, aby ste si zo zoznamu poradkýň vybrali poradkyňu, ktorá vám priamo ukáže a vysvetlí postupy, ktoré sme spomenuli a ktoré vám môžu pomôcť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Ak začnete účinne riešiť štrajk bábätka a bolestivé bradavky, je vysoká šanca, že dojčenie bude jednoduchšie a ľahšie zvládnuteľné. Je možno dobré pouvažovať nad tým, či okrem riešenia toho, ako vyriešiť situáciu s dojčením, nepožiadať rodinu či priateľov o dočasnú pomoc, aby ste sa mohli dospať a načerpať energiu pre to, aby ste mohli začať na dojčení pracovať. Pre lepší spánok vám tiež môže pomôcť spávať spoločne s dieťatkom v posteli, ak tak ešte nerobíte.
 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Je možné, že by sa dieťa chcelo samé odstaviť?