Dojcenie 5 mesacneho babatka

Diana    25.03.2013, 18:16

Dobry den.Dcerka ma 20 tyzdnov a takmer 8kg.Je vylucne dojcena a na poziadanie.Frekvencia dojcenia sa v poslednom tyzdni okresala na cca 5x denne.Cez obed niekedy vydrzi aj 4 hod.bez dojcenia.Moja otazka je, ci je mozne sa takouto "dlhsou" prestavkou v dojceni znizit tvorba mliecka.Pricom doobedu a poobede papa niekedy aj kazde 2 hod.Dakujem

Milá Diana,

na vašu otázku o tom, koľkokrát za deň by sa dcérka mala dojčiť, neexistuje univerzálna odpoveď. Pre dieťatko v tomto veku je však dojčenie veľmi dôležité. Oveľa dôležitejšie ako to, koľkokrát presne sa za deň dcérka dojčí, je to, ako dojčenie vyzerá a ako sa dcérka pri ňom správa.

Zvlášť treba dať pozor, ak dcérka cez deň prsník občas alebo úplne odmieta, a keď to skúšate, tak plače, alebo pri dojčení sa hnevá, naťahuje bradavku, odpája sa s plačom alebo sa prehýba do luku. Takéto správanie väčšinou naznačuje reakciu dieťaťa na tok mlieka.

Bolo by pravdepodobne dobré zavolať si poradkyňu pri dojčení na osobnú návštevu, aby ste mohli vyhodnotiť, ako vyzerá dojčenie

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Okrem toho môžete urobiť kroky, ktoré môžu pomôcť bábätku, aby sa dojčilo častejšie:
- tráviť čo najviac času fyzickým kontaktom, ideálne koža na kožu (môžete dcérku napr. nosiť počas dňa v detskom nosiči a v noci spať spoločne)
- ponúkať jej prsník v polobdelom stave – keď zaspáva alebo hneď ako sa precitá
- vytvoriť iné príležitosti pre dojčenie – napr. pri spoločnom kúpeli, pri skákaní na fitlopte, pri chôdzi atď.

Okrem toho môžete urobiť tieto kroky:

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/
Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka.

A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojcenie 5 mesacneho babatka