Odsavacka

zuzana    28.03.2013, 17:47

Dobry den, mam 5 tyzdnovu dceru, kojim s medela suplementorom. mlieka mam menej, v suplementore dokrmujem UM. bola u mna laktacna poradkyna, beriem senovku, benedikt. malu prikladam na poziadanie - cez den ca kazdu 1,5 hod, v noci menej - kazde 3-4 hodiny, ako sa budi. malu dam na prsia najprv bez suplementora, tak 3 min pije a potom sa odtahuje - podla mna jej slabsie tecie/resp. je ho tam uz malo. ked po dokojeni stlacam prso, mlieko tam este je. obcas dokonca aj strieka, ale mala z neho nechce uz pit bez suplementora. potom dam suplementor na prso a pokracujeme. chcem sa opytat, ci by som pouzitim odsavacky mohla este podporit tvorbu mlieka. ak ano, ako ju mam pouzivat - po nakojeni na oba prsniky? ako casto? dakujem pekne za info

Milá Zuzana,

ak už dokrmujete umelým mliekom, je zbytočné, aby ste si materské mlieko odsávali. Je to zbytočná práca navyše. Sústreďte sa na dojčenie a ak bude prisatie bábätka správne, tak bábätko získa materské mlieko efektívnejšie, ako keby ste si ho odsávali. Najprv dojčite, stláčajte prsník a dokrm cievkou dávajte, až keď bábätko saje, ale nepije.

Odsávanie predstavuje príliš veľa práce, odsávačky stoja dosť peňazí a je lepšie sústrediť sa na dojčenie ako na odsávanie. Na druhej strane, ak by ste veľmi chceli, tak samozrejme odsávať môžete, v takom prípade to robte po nadojčení. Odsávanie dvoch prsníkov naraz je samozrejme časovo kratšie ako odsávanie po jednom prsníku. Niektorým mamičkám funguje ručné odstriekavanie dokonca lepšie ako odsávanie.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok