Zlaty stafilokok

Janka    04.04.2013, 21:27

Dobrý deň, chcem sa opytat, či je zlatý stafilokok "zodpovedny" za zápal prsnika a následný absces... Prsnik mám uz vylieceny (teda dufam), ale nedávno som mala znovu v mliecku zlatého stafilokoka, brala som antibiotika, ale lekar mi uz dalsiu kultivaciu nerobil, že je to uz zbytocne. Povolil mi dojcit z postihnuteho prsnika. Ale ja sa bojim, aby sa mi ten stafilokok nedostal dojcenim aj do toho zdravého prsnika a nezapricinil mi zas absces. Uz to nechcem nikdy zažit... Skoro 3 mesiace bolesti... Dakujem velmi pekne za odpoved.

Milá Janka,

pri mastitíde alebo abcese sa najčastejšie vykultivuje zlatý stafylokok, preto aj antibiotiká, ktoré sa v takomto prípade nasadzujú, by mali byť účinné proti zlatému stafylokokovi.

To, že by sa abces zopakoval, je veľmi málo pravdepodobné, takže sa nemusíte obávať, plus urobte potrebné opatrenia na to, aby ste toto riziko ešte znížili (správne prisatie, správna poloha, stláčanie prsníka, ak bábätko saje, ale nepije). Možno by bolo dobré, aby ste si zavolali poradkyňu pri dojčení, aby vám tieto veci ukázala.

Začnite dojčiť aj z prsníka, na ktorom bol absces, ak by v ňom bola znížená tvorba mlieka, bolo by dobré pokúsiť sa ju znovu zvýšiť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

Môže byť dobré vedieť, že absces nemusí trvať tri mesiace, je možné ho liečiť rýchlejšie a efektívnejšie.

To, že máte stafylokoka, nie je dôvodom na to, aby ste nedojčili svoje bábätko. Pre mnohých ľudí je stafylokok súčasťou bežnej bakteriálnej flóry, bábätko sa s ním stretne bežne, nachádza sa na prsníku, v materskom mlieku ako súčasť množstva, približne 700 ďalších baktérií, ktoré sa v materskom mlieku nachádzajú a je to tak správne. Zároveň dieťatko totiž dostáva v materskom mlieko protilátky a toto je najbezpečnejší spôsob, ako môže mať bežnú bakteriálnu flóru, budovať si imunitu a podobne.

Ak nemáte klinické príznaky akútneho ochorenia, nemá zmysel, aby ste chodili na výtery, prípadne, aby ste užívali antibiotiká len na základe pozitívneho výteru bez ďalších klinických príznakov.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Zlaty stafilokok