Bolestive bradavky a kojenie

peta    25.03.2024, 10:07

dobry den, mam 8 mesacnu dcerku, je plne kojena,teraz sme len zacali s prvymi prikrmami.doteraz sa pekne prisavala,nebol problem. Asi pred 2 tyzdnami sa mi upchal mliekovod, co som poriesila punkciou. Teraz sa mi ale upchal opat- ten isty prsnik, len z inej strany. Opat sa mi vytvorila bielabodka, ktoru som prepichla a mlieko vytlacila. Mam pomerne huste mlieko, moze sa to upchavat z toho? Da sa hustota mlieka nejako regulovat (napr. lecitinom?). Co moze byt este pricinou opakovaneho upchatia mliekovodu?Dalsim problemom je, ze mam zcervenene koceky bradaviek a bolestive na dotyk. Mala uz vymysla, sem tam mykne hlavou a necha si v nej bradavku, tak mi asi tie bolesti sposobila tym. Svrbiet to nesvrbi, mala viditelnu zabu v ustach nema, len je tobolestive hlavne pri kojeni- niekedy mi zbelie spicka bradavky, no o chvilu sa opat da do normalu. Ako sa z toho vysomarit? V okoli nemam ziadnu laktacnu poradkynu, byvame daleko od najblizsej:(. Co si mam davat na bradavky,aby sa mi upravili?Ide o mykozu? (moja gynekologicka tvrdi, ze nie).Poradila mi umyvat bradavky borovou vodou- je to spravny postup? Dakujem za rady, chcem dlho kojit, a preto budem velmi vdacna za radu!

Milá Peťa,

diagnostikovať záležitosti týkajúce sa prsníkov a bradaviek je cez internet náročné, navyše, ak je potrebné riešiť bolestivosť bradaviek a veľká časť liečby bolestivých bradaviek spočíva v zlepšení polohy a prisatia, čo je náročné bez osobného kontaktu s poradkyňou. Ak nie je možné, aby poradkyňa prišla k vám alebo ste k nej vycestovali, môžete sa obrátiť na poradkyne, ktoré poskytujú poradenstvo prostredníctvom Skype.

Viaceré body, ktoré popisujete, naznačujú, že je potrebné začať intenzívne liečiť bradavky v spolupráci s laktačnou poradkyňou.

Bórová voda nie je vhodným prostriedkom pre riešenie tejto situácie.

Okrem toho v prevencii zablokovania mliekovodov vám môže pomôcť začať užívať lecitín (dostane kúpiť v lekárňach alebo v obchodoch so zdravou výživou). Dávka je 1200 mg 4x denne. Pomôcť vám tiež môže skúsiť mliekovod zahriať a masírovať, aj počas dojčenia, ešte pred tým, než sa situácia rozvinie do úplne zablokovaného mliekovodu. Jeden faktor, ktorý okrem iného súvisí so zablokovanými mliekovodmi, je váš odpočinok. Skúste zistiť, či ešte nie sú nejaké konkrétne veci, ktoré u vás zablokovanie mliekovodu sprevádzajú/spôsobujú.

Čo sa týka bielej bodky, ktorú popisujete, pravdepodobne ide o mliečny pľuzgier, ktorý sa vytvorí vtedy, keď sa mliekovod priamo na bradavke upchá, a môže byť bolestivý. Vtedy takýto pľuzgier pripomína akné. Ide o tenkú vrstvičku kože, ktorá vývod mliekovodu pokrýva. Ak by to tak bolo, tak by vám od bolesti pomohlo, ak by ste túto tenkú vrstvičku kože sterilnou ihlou prepichli, prípadne následne vytlačili to, čo by z neho vyšlo a následne vydezinfikovali. K tejto téme si môžete prečítať aj tento dokument:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/zapal-prsnikov/

Bledý fľak na bradavkách, ako aj to, že bradavka po dojčení zbledne a potom zružovie je častým prejavom toho, že bradavka je pri dojčení poškodzovaná nesprávnym prisatím. Video a popis tohto fenoménu si môžete pozrieť tu:

http://nbci.ca/index.php?option=com_content&view=article&id=426:vasospasm-turns-pink-slvk&catid=32:video-clips-slvk&Itemid=69

Pre zlepšenie prisatia bábätka môžete urobiť tieto kroky:

Okrem toho môžete urobiť tieto kroky:

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka.

A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/


Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Okrem toho je dobré vedieť, že spôsob, akým sa bábätko prisáva, negatívne ovplyvňuje používanie cumlíka (aj občasné) alebo fľaše a že aj poháriky s náustkami či sosáčikmi, ktoré často mamičky používajú pri zavádzaní tekutín, sú tiež len variantou fľaše.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Bolestive bradavky a kojenie