Prečo sa dieťa odtrháva od prsníka a následne si žmolí rúčku?

Tatiana    04.09.2011, 18:32

Moja plne dojcena dvojmesacna dcerka sa po niekolkych minutach odttrhava od prsnika. Myslim si, ze zlenivela, lebo mliecko jej netiecie uz samo (ako na zaciatku kojenia) a tak sa rozculuje. ako mam postupovat, aby bola spokojna a aby po hned po odtrhnuti necmulala svoju rucku? moze byt stále hladne (krasne pribera, ma uz 5200g). Dakujem

Milá Tatiana,

bábätká nie sú "lenivé". Reagujú na tok mlieka a áno, ak je pomalý, tak sa hnevajú, prípadne si sajú ručičku (alebo naopak zaspávajú, obzvlášť v novorodeneckom období). Skutočný dôvod tohto správania tkvie v zníženej tvorbe mlieka (ktorá sa ešte zatiaľ neprejavila na hmotnosti, to by prišlo ako neskorší dôsledok). Niektoré dôvody pre to, že sa tvorba mlieka znížila, sú, že matka začala užívať hormonálnu antikoncepciu (vrátane vnútromaternicového telieska vylučujúceho hormóny či vaginálneho krúžku) alebo že matka „sa drží pravidla“, že má dojčiť z jedného prsníka pri jednom dojčení miesto toho, aby nechala bábätko „dopiť“ jednu stranu a potom ponúkla druhú. Ale najčastejší dôvod je tento: Bábätko sa mrví a nie je na prsníku spokojné, pretože je tok mlieka pomalý. Detailnejšie riešenie tejto situácie popisujú už zodpovedané otázky, ktoré uvádzame na konci tejto odpovede.

Odporúčame vám, aby ste si pozreli tento materiál:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

Odporúčame vám tiež stretnutie s poradkyňou pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Pozrite si tiež tieto videá a postupujte podľa nich:

Na to si pozrite tieto videá:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Pozrite si aj podobné otázky a odpovede na ne:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=88

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=92

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=105



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Prečo sa dieťa odtrháva od prsníka a následne si žmolí rúčku?