Odmietanie príkrmov

Anna    22.04.2013, 15:56

Dobrý deň, mám 10-mesačnú dcérku, ktorá je týždeň chorá. Má silnú nádchu a kašeľ. Chce sa stále iba dojčiť a nič iné nechce papať. Pred tým veľmi pekne papala všetky príkrmy, no teraz je úspech keď zje 1-2 lyžičky. Kamarátka mi povedala, že by som to mala začať riešiť a k jedlu ju nejako prinútila, pretože v tomto veku už jej iba materské mlieko nestačí. Vraj bude chudokrvná, bude jej chýbať železo, vitamín C a ďalšie vitamíny. Mám sa naozaj znepokojovať a začať jej dávať príkrmy aj napriek tomu, že ich teraz odmieta? Úprimne povedané, neviem si to dosť dobre predstaviť, nútiť jej jedlo, alebo jej ho podávať rozmixované v striekačke proti jej vôli. Mám pocit, že je normálne, keď chce choré dieťa papať iba materské mlieko.Naozaj už jej materské mlieko nestačí? Ďakujem za odpoveď, Anka.

Milá Anna,

je bežné, ak dieťa v období prikrmovania počas choroby začne odmietať príkrmy. Nie je neobvyklé, aby sa to stalo aj pri staršom dieťati v období prikrmovania, ako napr. vidieť z tejto otázky z poradne:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=688

Nie je potrebné sa znepokojovať, ak sa dieťa výdatne dojčí. Materské mlieko na takúto prechodnú dobu, ktorá zase pominie, keď dcérka vyzdravie, postačuje ako zdroj živín a vzhľadom na svoje jedinečné vlastnosti, imunitné látky a ďalšie imunitné faktory významne pomáha dcérke ochorenie zvládnuť a prispieva k jej vyliečeniu ako aj ľahšiemu priebehu choroby.

Neobávajte sa, nechuť k jedlu je súčasťou situácie, keď je človek chorý, vaša dcérka je tom pravdepodobne omnoho lepšie ako mnohé iné deti, ktoré ak sa v tomto veku nedojčia, tak často "žijú" len na čaji. Materské mlieko pokrýva dcérkine potreby. To, že má chuť dojčiť sa, je dobrý znak, pretože dojčenie jej okrem iného pomáha prekonať aj nepríjemné pocity počas choroby.

V tomto čase dcérke nevnucujte jedlo, ak to budete robiť, tak v nej akurát vyvoláte averziu a odpor  a aj tak nezje o nič viac. Počkajte, kým sa jej chuť do jedla vráti - môžete si byť istá, že sa tak stane, keď sa bude cítiť lepšie.

Prečítajte si tiež túto odpoveď z poradne:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=815

a tiež náš návod ako prikrmovať:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=111
 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Odmietanie príkrmov