Slabé mliečko

Barbora    23.04.2013, 18:28

Dobrý deň. Prosím o radu.O tri dni má môj syn 5mesiacov. Je kojený, ale z flaše (odsávam). Keď mal mesiac, musel prejsť na tri týždne na umelé mlieko (moja operácia a lieky nevhodné pri dojčení). Mliečko som si udržala počas celých tých troch týždňov odsávaním.Nikdy ho nebolo ,,dostatok´´, jeden krát denne ma vždy umelé mliečko. Teraz k jadru problému - odsaté mliečko vždy skladujem v chladničke. Po každé sa mi na spodku zrazila ,,voda´´, potom nasledovala hrubá vrstva mliečka a na vrchu ,,smotana´´. V posledných dňoch som mu skúsila dať mrkvu a zemiačik na obed +mlieko, pretože som chcela úplne vylúčiť to umelé mliečko a nahradiť ho niečím ,,zdravšim´´. Dnes som ráno pri chladničke skoro odpadla, pretože večerné mlieko bolo samá ,,voda´´. Nočné už vyzeralo lepšie. Syn sa mi zdá v poslednej dobe veľmi hladní, v noci sa budí častejšie na papanie a nevedela som si to vysvetliť. Veľmi nerada by som o mlieko prišla, bolo to veľmi vydrané počas toho môjho nekojenia, produkcia sa mi zvyšovala a teraz toto. Prosím o radu, či je to vôbec možné že takto odchádza mlieko....

Milá Barbora,

je výborné, že synček dostáva vaše materské mlieko. Je úplne jedno, ako vaše mlieko vyzeralo a vyzerá teraz, vaše mlieko je vždy optimálnou potravou pre vaše dieťa obsahujúcou kvalitné vitamíny, minerály, bielkoviny a tuky, ktorá navyše obsahuje to, čo nikde inde nie je možné získať - probiotiká napomáhajúce jeho črevnej mikroflóre v správnom fungovaní, látky pomáhajúce vyzrievaniu čreva a ďalších orgánov, rôzne látky napomáhajúce správnemu rozvoju imunitného systému dieťaťa a zlepšujúce jeho schopnosť brániť sa rôznym ochoreniam a mnohé ďalšie mimoriadne cenné látky. Stále ide o omnoho kvalitnejšie mlieko než kravské či umelé mlieko. Materské mlieko je nenahraditeľná, jedinečná tekutina, ktorá je dôležitá pre správny rast a vývin orgánov a celého tela dieťaťa. To, čo je dôležité je, aby bábätko naďalej priberalo a prospievalo.

Je správne pokračovať vo vašom úsilí nahradiť umelé mlieko pestrou a zdravou tuhou stravou, dávať príkrmy je v tomto veku lepšie riešenie ako dávať umelé mlieko.

Okrem toho môžete urobiť kroky, ktoré povedú k tomu, aby dieťa získavalo viac materského mlieka, tvorbu mlieka je aj v tomto veku možné podporiť, prečítajte si bod 7 tohto protokolu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

Navyše aj napriek tomu, že bábätko nebolo doteraz dojčené, je možné pokúšať sa k dojčeniu vrátiť, ak udržíte dobrú tvorbu mlieka, je možné využívať fyzický kontakt s bábätkom, najmä kontakt koža na kožu a spoločné spanie - je možné, že dieťatko sa prisaje, ak bude blízko vášho prsníka, keď bude rozospaté v polospánku pri zaspávaní alebo prebúdzaní. Skúšajte to, ale bez toho, aby ste ho do dojčenia nútili. Dajte mu čas a veľa fyzického kontaktu s príležitosťami na dojčenie.

Častejšie nočné budenie je niečo, čo pozorujú mnohé mamičky detí v tomto veku. Intervaly prebúdzania sa nemusia vekom predlžovať. Môže sa stať, že sa bábätká po polroku budia častejšie, ako keď boli novorodenci. Ovplyvňujú ich totiž viac podnety počas dňa, rýchly rozvoj mozgu, spracovávanie nových zážitkov, získavanie nových schopností (otáčanie, sedenie, lozenie, chodenie), rast zúbkov. Môžete si však byť istí, že všetky deti sa raz budiť prestanú a budú spať celú noc bez toho, aby ste ich to museli naučiť. V tomto veku vaše dieťa potrebuje v noci istotu vašej prítomnosti, vašu pomoc pri tom, aby mohlo zaspať, a aby sa naučilo, že spinkanie a noc sú bezpečné a že má pri sebe niekoho, kto mu pomôže, aby dokázalo naspäť zaspať. Dôvodov nočného budenia bábätiek v tomto veku môže byť veľa, všetky sú normálne, a patrí medzi hlavne potreba znovu naspať zaspať po tom, čo sa skončí jeden spánkový cyklus. Je dosť dobre možné, že niekto si môže myslieť, že bábätko by v 6. mesiacoch nepotrebovalo piť viac ako 1x za noc. Možno. Ale bábätko má aj iné potreby ako hlad. Iné fyzické a psychické potreby nie sú o nič menej dôležité ako hlad. Nemožno ich odsúvať do úzadia len preto, že si logicky zdôvodníme, že nie je hladné. Bolesť, chlad, potreba kontaktu sú rovnako legitímne potreby bábätka aj dieťaťa. Otázku nočného budenia preto nerieši umelé mlieko, kaša, či iné jedlo - deti sa nebudia z dôvodu hladu, budia sa pre iné dôvody. Navyše deti v tomto veku umelé mlieko nepotrebujú, ani ak by neboli dojčené. Ani mliečna kaša nie je žiadny zázračných prostriedok na celonočný spánok bez ohľadu na reklamy, ktoré sa vás o tom snažia presvedčiť.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Slabé mliečko