Môže byť plne dojčené a priberajúce dieťa hladné?

Karolína    07.09.2011, 10:15

Milá laktačná poradkyňa. Mám problém ako mnoho mamičiek, ktoré tu písali. Moja 2,5 mesačná dcérka je plne dojčená, krásne priberá, no aj napriek tomu je nespokojná (nie stále). Po chvĺli na prsníku (keď jej prestane mliečko samo tiecť a ona je nútená ťahať, lebo na začiatku kojenia mi mliečko doslova strieka), sa odtrháva a znervóznie. Viem, že mliečka mám dostatok, pretože po každom dojčení si odsajem ešte 40 ml (pre iné bábätko) a dcérka si pri odgrgnutí aj trošku mliečka vygrcne. Žuje si ruky a stále hľadá, ale ak jej dám prsník, tak nervózne ho žuje a tak namiesto prsia si strčí rúčku do pusky. Ale ak by bola hladná, prespala by nerušene 8 hodín v noci? O umelom príkrme som ani neuvažovala, lebo ako vravím, mliečka mám dosť (teda myslím si to, keď si ho ešte dokážem odsať). Ďakujem za odpoveď. s pozdravom Karolína.

Milá Karolína,

vaša otázka je podobná ako viaceré predchádzajúce otázky, ktoré ste si pravdepodobne prečítali:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=116

Nie je jednoduché bez pozorovania dojčenia povedať, čo sa presne deje. To, že si mlieko odsajete, nemusí znamenať, že dieťa je schopné toto mlieko aj vypiť. Je možné, že jeho správanie súvisí s tým, že tok mlieka je v určitom bode pre bábätko príliš pomalý a jeho reakcia na túto skutočnosť je taká, ako ste popísali.

Takisto je možné, že vaše bábätko sa správa tak, ako je popísané v tomto dokumente o štrajku Ako prekonať „štrajk“ v dojčení. Skúste si ho prečítať a ak sa príznaky, ktoré sa tam popisujú hodia na vašu situáciu, postupujte podľa krokov, ktoré sú v ňom navrhnuté. Ak vaše bábätko dobre priberá, nemusí byť hladné, ale jeho správanie poukazuje na to, že niečo nie je úplne v poriadku a že si to vyžaduje zmenu.

Niektoré bábätká prespia 8 hodín v noci a ak dobre priberajú a sú spokojné, tak je v poriadku. Ak však nie sú spokojné, môže časť riešenia vašej otázky spočívať vo zvýšení fyzického kontaktu medzi vami a vaším bábätkom (prostredníctvom intenzívneho kontaktu koža na kožu a spoločného spania v noci, vďaka ktorému sa niektoré bábätká prebudia a nadojčia).

V tomto bode by vám mohla pomôcť návšteva poradkyne pri dojčení, pričom je úplne predčasné uvažovať o umelom mliekom, obzvlášť preto, že si mlieko odstriekavate a máte vlastné materské mlieko. Ak by ste potrebovali, použite ho pre svoje bábätko.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Môže byť plne dojčené a priberajúce dieťa hladné?