Publikácie o pestrej strave po ukončení dojčenia

Culia1    19.03.2022, 09:40

Prosím Vás, viete mi dať nejaké odkazy na odborné články, ktoré hovoria o tom, že nie je potrebné dávať mlieko po ukončení dojčenia (napr. v mojom prípade po roku plného dojčenia). Ja sa viem doklikať len k článkom, ktoré hovoria, ako treba dávať umelé mlieko a najmenej pol litra denne. Dakujem za pomoc!

Milá Culia1,

skúste sa na to pozrieť logicky, na toto nepotrebujete štúdie, pretože umelé mlieko nie je nič iné ako kravské mlieko, do ktorého sú umelo pridané vitamíny a iné látky. Je zrejmé, že prijímať vitamíny, minerály a ostatné živiny je vhodnejšie z čerstvej stravy ako z komerčne vyrábaných prípravkov. Sú oveľa hodnotnejšie. Ak chcete a v rodine pijete kravské mlieko a jete mliečne výrobky, tak ich môžete dávať aj svojmu dieťaťu. Ale umelé mlieko nie je potrebné. Umelé mlieko neosahuje nič, čo nenájdete v bežnej strave. Ak by vám išlo o železo, tak železo je do umelého mlieka pridávané - ide o rovnakú formu, akou je tá, ktorú nájdete v prípravkoch (kvapky, kapsule, tabletky) predávaných v lekárňach. Ale aj železo je vhodnejšie získať zo stravy, pretože podávanie železa (či už v umelom mlieku alebo vo forme výživového doplnku) má aj svoje negatíva, nehovoriac o tom, že jeho absorbcia je nízka. Mimochodom práve železo v materskom mlieku je telo dieťatka najlepšie schopné využiť.

Máte pravdu, že sa všade píše o tom, ako deťom treba po roku dávať umelé mlieko. Marketing výrobcov umelého mlieka je veľmi presvedčivý a je reakciou na to, že mnohé matky prestávajú dojčiť práve po roku. Je absolútnym paradoxom, že umelé mlieko sa po 1. roku života (a často až do 3. roku života) prezentuje ako nevyhnutnosť, pričom materské mlieko (ktoré mimochodom na rozdiel od umelého mlieka obsahuje viac ako tisíc rozličných látok, vitamínov, minerálov, imunitných faktorov a podobne) sa za nevyhnutnosť nepovažuje. Ak niekto považuje podávanie umelého mlieko po 1. roku za nevyhnutné, tak by mal v prvom rade pokračovať v dojčení.

Napriek tomu, to, že umelé mlieko nie je potrebné po 1. roku života (ale aj oveľa skôr), je zrejmé z návodov svetových pediatrických spoločností. Pozrite si napríklad najnovší návod na výživu detí od 6. - 24. mesiacov, ktorý pripravuje kanadská pediarická spoločnosť:

http://www.hc-sc.gc.ca/fn-an/consult/infant-nourrisson6-24/recommendations/index-eng.php#i

To isté platí o rozličných ďalších medzinárodných inštitúciách. Svetová zdravotnícka organizácia uvádza, že pokračovacie mlieka sú nielen nepotrebné, ale ak sa používajú ako náhrada materského mlieka od šiestich mesiacov a neskôr sú i nevhodné. Súčasné zloženie pokračovacích umelých mliek vedie k zvýšenému príjmu bielkovín a zníženému príjmu esenciálnych mastných kyselín, železa, zinku a vitamínov skupiny B v porovnaní s odporúčaniami Svetovej zdravotníckej organizácie pre primeraný rast a vývin dojčiat a detí: 

https://www.mamila.sk/sk/pre-zdravotnikov/materialy/pokracovacie-mlieka/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Publikácie o pestrej strave po ukončení dojčenia