Malo mlieka vecer

Zuzana    26.04.2013, 14:55

Dobry den. Mam takmer 4mesacnu dcerku. Narodila sa mesiac skor, no dojcenie po 10 dnoch zvladla a od toho casu je plne dojcena. Posledne dni pozorujem velmi malo mlieka popoludni a hlavne vecer, kedy su prsniky skoro prazdne - po spustacom reflexe dcerka potiahne par krat a potom uz nema co, len taha a po pusteni prsnika je plac. Prikladam ju kedy chce, aj ked nemoze zaspat, aj kazdu hodinu, priemerne kazde 2hodiny. Dcerka v noci dobre spi, na zaciatku sa budila 2krat, postupne uz len raz alebo dokonca sa zobudila az rano. Prsia som mala najskor strasne naliate, no posledne dni vobec. Ked sa zacala budit v noci az okolo 4 hod, trocha mlieka som odstriekala okolo 22hod (dcera papa naposledy okolo 19 az 20hodiny). No potom ma obcas prekvapila prebudenim sa a hladom skor, tak som odstriekavat prestala a vyrazne sa znizila tvorba mlieka. Ako to riesit? Budit dcerku v noci? Odstriekavat? Alebo neriesit nocne jedenie? Dakujem za radu.

Milá Zuzana,

správanie bábätka, ktoré popisujete, súvisí s reakciou na tok mlieka, ktorý bábätko vníma ako nedostatočný. Takéto situácie sa stávajú z niekoľkých príčin, medzi ktoré môže patriť aj to, že prisatie bábätka nie je od začiatku úplne správne a v dôsledku toho sa tvorba mlieka postupne znižuje - toto je pomerne nenápadný proces, ktorý začne byť vypuklý až v období, ktoré popisujete, keď sa bábätko začne prisávať a odsávať, naťahuje bradavku, hnevá sa, vrtí sa, plače a znova sa prisáva a znova plače až sa úplne odmieta prisať.

Nasledujúce rady sú platné, aj keď píšete, že ide o situáciu hlavne večer.

Prečítajte si ďalšie možné príčiny, pre ktoré sa mohla tvorba mlieka znížiť a snažte sa ich odstrániť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

Kľúčom k zlepšeniu takejto situácie je zvýšenie tvorby mlieka a ďalšie kroky, ktoré popisuje tento materiál:

Ako prekonať „štrajk“ v dojčení

Kľúčovým krokom je využívať fyzický kontakt s bábätkom, najmä kontakt koža na kožu a spoločné spanie - je pravdepodobné, že dieťatko sa prisaje, ak bude blízko vášho prsníka, keď bude rozospaté v polospánku pri zaspávaní alebo prebúdzaní. Skúšajte to, ale bez toho, aby ste ho do dojčenia nútili. Dajte mu čas a veľa fyzického kontaktu s príležitosťami na dojčenie.

Pre praktickú realizáciu uvedených krokov vám môže pomôcť byť v kontakte s poradkyňou pri dojčení, ktorá vám poskytne psychickú podporu a usmernenie, ako postupovať.

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Okrem toho môžete urobiť tieto kroky:

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka.
A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Čo sa týka nočných dojčení, môžete vytvoriť podmienky preto, aby sa dcérka sama na dojčenie zobudila – spite spolu v posteli.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Malo mlieka vecer