Prečo sa mi ťažko spúšťa mlieko?

Aneta    02.05.2013, 18:04

Dobrý deň, potrebovala by som poradiť, mám problém so spustením mlieka. Mám syna, ktorý má 4 mesiace, je len výlučne dojčené, prsníky bolestivé nie sú. Doteraz išlo kojenie bez problémov, kojili sme sa každé 2 hodiny. Asi 2 týždne mám taký problém, že raz sa mi spustí mlieko hneď, ale väčšinou to trvá 1-2 minúty,, ale malý na to nemá trpezlivosť, veľmi sa rozplače a potom už ani papať nechce. Niekedy sa napapá až po 5-6 hodinách, nemôžem ho dať ani do ležatej polohy ku prsníku, lebo hned plače. Snažím sa ho prekladať z jedného prsníka k druhému a stláčam prsník, ale ani to nepomáha. Viete mi prosím Vás poradiť aký je problém a ako ho riešiť? ďakujem

Milá Aneta,

správanie, ktoré popisujete, súvisí s reakciou na tok mlieka, ktorý bábätko vníma ako nedostatočný. Takéto situácie sa stávajú z niekoľkých príčin, medzi ktoré môže patriť aj to, že prisatie bábätka nie je od začiatku úplne správne a v dôsledku toho sa tvorba mlieka postupne znižuje - toto je pomerne nenápadný proces, ktorý začne byť vypuklý až v období, keď sa bábätko začne prisávať a odťahovať, naťahuje bradavku, hnevá sa, vrtí sa, plače a znova sa prisáva a znova plače, až sa úplne odmieta prisať.

Takáto situácia sa paradoxne často stáva mamičkám, ktorých bábätká vynikajúco priberajú a ktoré majú od začiatku veľmi veľa mlieka. Dôvodom je, že s tým súvisí aj to, že bábätko je zvyknuté na rýchly tok mlieka a ak sa tento spomalí, tak bez ohľadu na ešte stále vysokú tvorbu mlieka, bábätko nemusí byť spokojné a reaguje tak, ako popisujú mamičky vo svojich skúsenostiach - rozplače sa, saje si pästičku, hnevá sa pri dojčení atď., a táto situácia má tendenciu zhoršovať sa niekedy až do úplného odmietania prsníka.

Jednou z častých príčin, pre ktoré sa zníži tvorba mlieka, je používanie cumlíka, fľaše a klobúčikov pri dojčení. Ďalšou častou príčinou je začatie užívania hormonálnej antikoncepcie. Niekedy je možné, že ochorenie, ktoré je spojené s horúčkou (ako napríklad pri črevnej viróze), spôsobí pokles tvorby mlieka. Ďalšie možné príčiny sú uvedené v tomto materiáli:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/


Kľúčom k zlepšeniu takejto situácie je zvýšenie tvorby mlieka a ďalšie kroky, ktoré popisuje tento materiál:

Ako prekonať „štrajk“ v dojčení

Kľúčovým krokom je využívať fyzický kontakt s bábätkom, najmä kontakt koža na kožu a spoločné spanie - je pravdepodobné, že dieťatko sa prisaje, ak bude blízko vášho prsníka, keď bude rozospaté v polospánku pri zaspávaní alebo prebúdzaní. Skúšajte to, ale bez toho, aby ste ho do dojčenia nútili. Dajte mu čas a veľa fyzického kontaktu s príležitosťami na dojčenie.

Pre praktickú realizáciu uvedených krokov vám môže pomôcť byť v kontakte s poradkyňou pri dojčení, ktorá vám poskytne psychickú podporu a usmernenie, ako postupovať.

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Okrem toho môžete urobiť tieto kroky:

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka.

A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/


 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Prečo sa mi ťažko spúšťa mlieko?