dojčenie a prikrmovanie

Jasmina    07.09.2011, 09:52

Mám 8 týždňové dieťa, ktoré plne dojčím každé 2 hodiny. Avšak v posledných dňoch som si všimla, že má "zelenšiu" stolicu, nie žlto-hnedú ako zvyčajne. Podľa detskej lekárky má dieťa zrejme nedostatok mlieka, keďže je teraz v takom obdobi, že ho potrebuje viac ako doposiaľ /hoci pekne priberá/. Odporučila mi každé druhé jedenie prikrmovať umelým mliekom. Zatiaľ som to neurobila, lebo radšej by som dieťa len dojčila, tak teraz skúšame z oboch prsníkov po cca 15 min. Mám v tom takto pokračovať alebo je naozaj potrebné dokrmovať? Bojím sa aby som dieťatku viac neublížila ako pomohla.

Milá Jasmína,

na vašu otázku je možné odpovedať jedine, ak by sme pozorovali dojčenie - vtedy je totiž možné odlíšiť dostatočné pitie od nedostatočného. Preto vám odporúčam, aby ste si zo zoznamu poradkýň vybrali poradkyňu, ktorá dojčenie vyhodnotí a povie vám, ako ďalej postupovať.

Ak vaše dieťaťko dobre priberá a dobre pije, tak "zelenšia" alebo aj "zelená" stolica nič neznamená a nie je problém. Samotná farba stolice nič nevyjadruje (pri dojčenom dieťati môže mať viaceré farby, môže obsahovať hlieny - toto všetko je normálne). Dokrmovať dieťaťko umelým mliekom len na základe "zelenej" stolice nie je podložené žiadnymi vedeckými dôkazmi. Je úplne v poriadku, ak má dobre pijúce a dobre priberajúce dieťaťa zelenú stolicu. Ak má zelenú stolicu dieťa, ktoré dobre nepije a dobre nepriberá, problémom nie je zelená stolica, ale dojčenie a v takom prípade nie je riešením dokrmovanie, obzvlášť nie bez toho, aby sa v prvom rade podnikli kroky na zvýšenie tvorby mlieka a na to, aby bábätko začalo piť viac mlieka.
1) Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka.
A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/


2) Pozrite si tiež tento návod:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

3) Naučte sa, ako pomôcť bábätku vypiť čo najviac mlieka stláčaním prsníka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > dojčenie a prikrmovanie