Velky tok mliecka

Zuzana    06.05.2013, 16:51

dobry den.mam 6 dnovu dcerku a vela mliecka.ked pije casto nestiha prehltat a zacne sa nim dusit. Ako mozem regulovat tok mliecka aby sa jej lepsie salo? N prsniku byva aj kazdu pol hodinku, malo spinka tak byva na prsniku casto a ked zaspi na dlhsie velmi sa mi prsia naplnia,bojim sa ze dostanem zapal.Pri prvej dcerke som zapal dostala. Mala by som si mliecko aj odsavat? Dakujem za rady

Milá Zuzana,

odporúčame vám, aby ste si zo zoznamu poradkýň vybrali poradkyňu, ktorá vám priamo ukáže postupy, ktoré vám môžu pomôcť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Regulovať tok mlieka môže bábätko najlepšie vtedy, ak sa budete snažiť o čo najlepšie prisatie. Pri skutočne vynikajúcom prisatí dokáže bábätko oveľa lepšie kontrolovať tok mlieka, aj keď je silný. To, ako upraviť prisatie vám ukáže poradkyňa v osobnom kontakte. Zatiaľ vám môžu pomôcť tieto odkazy:

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Úspešnou stratégiou je snažiť sa, aby ste čo najväčšmi vyprázdnili jeden prsník predtým, než ponúknete druhý - to znamená sledovať, či bábätko pije, a pomôcť mu „dopiť“ prsník stláčaním prsníka. Na druhý prsník ho môžete preložiť, keď na prvom prsníku už nepije. Avšak druhý prsník mu ponúknuť kedykoľvek, keď má po dopití prvého ešte záujem o dojčenie. Stláčanie prsníka je úspešnou stratégiou pri vysokej tvorbe mlieka.

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Snaha o dôsledné upravenie prisatia má zmysel aj vzhľadom na vaše obavy ohľadom zápalu prsníka. Nedostatočné prisatie a v jeho dôsledku slabé vyprázdňovanie prsníka je počiatkom situácie, v ktorej sa zápal prsníka vyskytuje s väčšou pravdepodobnosťou, ako je to i pri väčšine problémov s dojčením.

Ďalej sú dôležité tieto kroky:

• Dojčiť bábätko ešte predtým, než je veľmi hladné, pretože vtedy bude mať väčšiu trpezlivosť počkať, kým mlieko bude striekať.

• Dojčiť bábätko ešte predtým, než sa plne zobudí.

• V celej tejto situácii veľmi pomáha nosenie bábätka a spoločné spanie, pretože oboje podporuje to, aby bábätko nemalo príliš dlhé prestávky medzi dojčeniami, čo je v takejto situácii žiaduce.

• Pri vysokej tvorbe mlieka je dobré, ak sa nepoužíva cumlík, pretože okrem iného maskuje skoré prejavy záujmu o prsník, a tak sa dieťa dojčí, až keď je už príliš hladné.

• Je dobré, aby bábätko okrem striekania mlieka zažilo na prsníku aj pozitívne chvíle, takže je dobré nechávať ho zaspávať na prsníku po tom, čo sa dobre napilo.
 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Velky tok mliecka