Praca, kojenie, hryzenie

Radka    15.05.2013, 21:32

Dobry den, mam 15 mesacnu dceru, hodne dojcenu. minuly mesiac som zacala pracovat a niekedy som aj 7-8 hodin bez nej. Prsia sa mi najprv nalievali do prasknutia po 3 hodinach, teraz sa naleju az po cca 6a viac hodinach a vobec nie tolko. v praci som tomu rada, ale ked som potom doma, dcera sa chce kojit a mlieka je malo. pijem caj na kojenie a ten trochu pomaha. toto je len na ozrejmenie situacie, hlavnym problemom je, ze ma zacala hryzt - ked nejde mliecko, je najprv nervozna, nejak to komentuje a potom zahryzne a potiahne. Mozno to suvisi aj so zubami - aj ked ma hryzie tymi co uz ma vyrastene.. skor si myslim ze je to tym ze je mlieka menej. Ako ju to oducit a ako spravne reagovat ked ma pohryzie? zatial ziadna reakcia (odidenie a chvilkova ignoracia, danie najavo ze ma to boli, vysvetlovanie, odmietnutie pokracovania v kojeni ked hryzie) nepomohla.. dakujem vam(:

Milá Radka,

hryzenie môže síce súvisieť aj s rastom zúbkov a niekedy sa bábätká ku koncu dojčenia hrajú a uhryznú. Vtedy sa skúste vyhnúť tomu, aby sa len hralo s prsníkom. Pozorujte, v ktorých situáciách sa to stáva, a pokúste sa im zabrániť, predísť im. Skúste mu povedať: „Nie!“ Postupujte podľa toho, ako poznáte svoje dieťatko. Neexistuje univerzálny návod, len dobré poznanie vášho dieťaťa a hľadanie toho, čo vo vašom vzájomnom vzťahu funguje. Ak sa to dá, skúste nekričať. Toto postupne prejde. V niektorých prípadoch pomáha, ak ku koncu dojčenia zabezpečíte, aby bolo bábätko dostatočne hlboko prisaté (ako keď bol novorodenec), alebo keď ho jemne pritiahnete do prsníka (hoci prirodzená reakcia je skôr bábätko odtiahnuť), lebo vtedy je menšia pravdepodobnosť, že bude mať možnosť pohrýzť.

Niektoré bábätká ale hryzú preto, že sa matke znížila tvorba mlieka a keď nepijú, tak uhryznú. Vzhľadom na okolnosti, ktoré popisujete, je možné, že toto je príčina hryzenia u vás - podľa vášho popisu. Vtedy je riešením zvýšiť tvorbu mlieka. Postupujte podľa bodu 7 v tomto protokole:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

Aj vzhľadom na to, čo píšete o svojej práci a hryzení, by stálo za to, aby ste zvýšili tvorbu mlieka. Dojčiť sa dá aj popri práci.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Praca, kojenie, hryzenie