Priprava na dojcenie po sekcii

Lenka Novotna    15.05.2013, 21:36

Dobry den, som v 8. mesiaci tehotenstva a zo zdravotnych dovodov /'vyskocena' platnicka/, budem pravdepodobne musiet rodit sekciou. Chcela by som sa preto opytat ako sa co najlepsie pripravit na dojcenie po nej. Je nutne, aby bolo babatko v porodnici pocas prvych 1-2 dni dokrmovane flasou, alebo mozem poziadat personal, aby mu flase ani cumle nedavali? Aku polohu pri dojceni by ste mi mohli odporucit /bedrovu chrbticu musim mat vzdy vyrovnanu, predklon a rotaciu nezvladam/. Dakujem. Lenka

Milá Lenka,

prečítajte si k tejto otázke náš článok o dojčení po cisárskom reze:

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/po-cisarskom-reze/

Poraďte sa o svojich možnostiach vopred, ešte pred pôrodom, osobne s poradkyňou pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Informujte sa vopred vo vašej pôrodnici, aké rutinné postupy v starostlivosti o matku a dieťa po cisárskom reze má personál tejto pôrodnice zavedené.

Ideálom je, ak dieťa po cisárskom reze priložia k prsníku a nechajú ho dojčiť sa v kontakte koža na kožu ešte na operačnej sále. Tu je napr. fotografia z takéhoto dojčenia v pôrodnici v Košiciach:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=442749319131236&set=pb.123305271075644.-2207520000.1368630749.&type=3&theater

Následne by mal dieťa prinášať personál matke na dojčenie podľa jeho potrieb. Personál takisto matke pomáha jej priložiť a pridržať dieťa v čase, keď matka ešte nie je schopná zaujať polohu, v ktorej môže dieťa pridŕžať alebo s ním manipulovať sama. Sú pôrodnice, kde vám môže so starostlivosťou o bábätko môže pomáhať manžel alebo iná osoba, ktorá sa starať sa o vaše bábätko - prebaľovať, uspávať, tíšiť ho a hlavne - prikladať vám ho k prsníkom v čase, kedy to ešte nebudete zvládať sama, kedykoľvek, keď bude vaše bábätko nespokojné. Je dobré ešte pred pôrodom zistiť čo najviac informácií o dojčení a krokoch, ktoré pomáhajú, aby sa začalo čo najlepšie, ideálne aj so sprevádzajúcou osobou. K tomuto si prečítajte túto odpoveď z poradne:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=921

Ďalšie tipy:

- je možné, že vo vašom prípade je vhodné preventívne zvyšovať tvorbu mlieka po pôrode užívaním senovky gréckej a benediktu lekárskeho

- ak by nebolo možné dieťa z akéhokoľvek dôvodu po pôrode dojčiť, začnite najneskôr 6 hodín po pôrode stimulovať tvorbu mlieka odstriekavaním alebo odsávaním minimálne každé 3 hodiny

- je vhodné, aby dojčenie po príchode z pôrodnice skontrolovala poradkyňa pri dojčení



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Priprava na dojcenie po sekcii