Váš názor na senovku grécku a benedikt lekársky

Janka B.    15.09.2011, 12:46

Mám takmer 6 - týždňovú dcérku, ktorá je t. č. plne dojčená. Narodila sa trochu skôr, v 37.t.t., s mierami 44cma 2650 g. Dnes váži 3780 g. dojčím na požiadanie, t. j. cca. 8 - 9 xdenne. Asi v 3 týžni som mala pocit, že mám menej mlieka (podľa dcérkinho správania pri krmení), tak som sa skontaktovala s miestnou laktačnou poradkyňou. Poradila mi užívať na podporu tvorby mlieka súčasne Benedikt lekársky a Senovku grécku. Využívala som už balenia kapsúl a mám pocit, že to naozaj pomohlo.Užívam 3x denne po 3 kapsule z každej bylinky. Chcela by som však vyskúšať dojčiť aj bez týchto preparátov, nakoľko máme 3 deti a ak by som mala bylinky užívať dlhodobo, dosť by to zaťažilo náš rodinný rozpočet. Chcem sa teda opýtať: na akom princípe fungujú uvedené prípravky? Teda, ak raz už zvýšili tvorbu mlieka, v prípade, že ich vysadím, opäť mi klesne jeho produkcia? Viem, že skončiť s užívaním týchto prípravkov treba postupne, teda znížením počtu kapsúl. Pomohlo by napr. keby som v budúcnosti užívala nižšie dávky, teda nie 3x3 kapsule denne, aby som tvorbu mlieka podporila aj atkýmto spôsobom? A aké sú vaše skúsenosti s užívaním homeopatík Ricinus communis? Staršie deti sa mi podarilo dojčiť cca. len do ich 2 mesiacov, teraz by som veľmi chcela, aby sa nám to podarilo čo najdlhšie. Vopred veľmi pekne ďakujem za váš čas a odpoveď.

Milá Janka,

postupujte nasledovne:

1) nechajte si skontrolovať pitie na prsníku od svojej laktačnej poradkyne

2) ak dcérka skutočne dobre pije a vy ste s jej správaním na prsníku spokojná a zároveň dobre priberá (čo nie je možné posúdiť len z dvoch údajov o váhe, ktoré ste uviedli), tak môžete senovku a benedikt vysadiť. Tieto prípravky v ideálnom prípade fungujú tak, že by sa tvorba mlieka mala udržať. Je pravdepodobné, že to tak bude. Ak by sa tvorba mlieka opäť znížila, tak ich môžete znovu nasadiť.

3) ak platí bod 2) a dcérka skutočne dobre pije, tak by nemalo byť potrebné, aby ste užívali nižšie dávky na udržanie tvorby mlieka. Dalo by sa predpokladať, že tvorba mlieka sa udrží.

4) ak by dcérka nepila dobre, príp. dobre nepriberala a nebola spokojná, tak skúste ešte určitú dobu (na základe pozorovania dojčenia poradkyňou) senovku a benedikt užívať a vysaďte ich, keď bude splnený bod 2). Zároveň už viete, že základom pre dobré pitie, je správne prisatie a poloha.

5) Nemáme skúsenosti s užívaním homeopatík Ricinus communis.

6) Veríme, že sa vám podarí dcérku dojčiť dlhodobo, a zdá sa, že podnikáte všetky kroky na to, aby sa tak stalo. Držíme vám palce.

Je ideálne, ak by ste situáciu riešiť so svojou poradkyňou, ktorá vás už videla, a a má možnosť priamo pozorovať to, ako sa dojčenie zlepšilo.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Váš názor na senovku grécku a benedikt lekársky