Dojcenie ako prostriedok upokojenia dietata?

erienka    27.05.2013, 14:13

Dobry den, o par dni sa stanem matkou a preto ma zaujima vsetko o dojceni. Len nedavnom som narazila na vasu stranku, ktora ma velmi zaujala. Bola som pripravena dojcit podla vasej nasledujucej rady: "bábätko sa "pýta na prsník" nielen pre potrebu nasýtenia, ale v podstate vždy, keď mu je nepríjemne, bez ohľadu na to, čo tento stav vyvolalo, dojčenie mu dokáže takmer vždy pomôcť." Dnes som vsak narazila na tento clanok, ktory je s vyssie uvedenou radou v rozpore : http://psychologie.cz/kam-az-saha-moc-matcina-nadra/ V kratkosti: ten clanok hovori o tom, ze ponukat prsnik na akukolvek nepohodu dietata nie je dobre, matka si tak situaciu len zjednodusuje a nevnima konkretne dovody, pre ktore dieta napr. place. Navyse sa tu uvadza, ze dieta, ktore je takto dojcene, moze mat v buducnosti sklon k zavislostiam. Mohli by ste sa prosim k uvedenemu nejako vyjadrit? Dakujem

Milá Erienka,

Ak mamička reaguje na plač dieťaťa dojčením, napĺňa potreby dieťaťa bez ohľadu na ich pôvod, nemusí komplikovane hľadať nejakú "správnu" reakciu. Dojčenie napĺňa rozmanité funkcie Tieto argumenty, ktoré uvádzate, používajú väčšinou ľudia, ktorí nevedia, že dojčenie je viac než len príjem "jedla" a ktorí netušia, čo všetko dojčenie pre dieťa znamená. Okrem toho je dojčeni vzťah s človekom (matkou) a učí dieťa, že vzťahy s ľuďmi, nie veci (na ktorých sa ľudia stávajú závislými).

Mnohé organizácie venujúce sa podpore dojčenia (vrátane Svetovej zdravotníckej organizácie) a organizácie venujúce sa podpore dojčenia zdôrazňujú ako dôležitú podmienku úspešnosti dojčenia z dlhodobého hľadiska, aby bolo dieťa dojčené na požiadanie (čo prakticky znamená ponúkať prsník vždy, keď je bábätku nepríjemne). A dnes už je zrejmé, že nedojčenie, alebo krátkodobé dojčenie vystavuje rizikám deti aj ich matky. Nedojčené deti, prípadne deti, ktorých dojčenie bolo ukončené príliš skoro, majú štúdiami dokázané štatisticky vyššie riziko toho, že budú častejšie choré, že ich choroby budú mať ťažší priebeh, že niektoré choroby pravdepodobnejšie dostanú, že ich liečba bude trvať dlhšie, že budú mať horšie výsledky v škole, budú sa horšie správať, majú vyššie riziko obezity, srdcových ochorení, horší vývin zraku, čeľuste, ústnej dutiny, vyššie riziko ekzémov. To, že to nevidíme vždy pri každom nedojčenom dieťati, neznamená, že to neplatí pre nedojčené deti ako skupinu. Ale to nie je všetko - nedojčenie prináša riziká aj pre zdravie matky. Ženy by mali okrem iného dojčiť aj pre svoje zdravie. Dojčenie patrí medzi hlavný nástroj prevencie rakoviny prsníka. Všetky kampane zameriavajúce sa na prevenciu rakoviny prsníka by sa mali zamerať na dojčenie. Dojčenie je tiež prevenciou pre rakovinu vaječníkov, maternice a endometria, chráni proti osteoporóze, znižuje potrebu inzulínu diabetičiek počas dojčenia, spravidla odďaľuje návrat plodnosti a na dlhú dobu potláča ovuláciu, dojčiace matky po pôrode spravidla ľahšie schudnú. Mnohým zdravotným problémom, s ktorými ženy neskôr v živote bojujú, by sa dalo zabrániť dojčením.

Dojčenie na požiadanie je dôležitou podmienkou úspešnosti dojčenia preto, že takto dojčiť je normálne. Pretože potreba riešiť rôzne situácie dojčením vyplýva z toho, čo všetko dojčenie dieťaťu poskytuje. Pretože to, že bábätko chce byť na prsníku v rôznych situáciách, je súčasťou dojčiaceho správania dojčených detí. Dojčenie je totiž omnoho viac než len pitie mlieka. Dojčenie poskytuje deťom úľavu od bolesti, možnosť jednoducho zaspať, upokojuje ich, reguluje im mnohé telesné funkcie ako dýchanie, srdcovú činnosť, telesnú teplotu, znižuje prežívanie stresu či bolesti a pod. To, že dieťatku ponúknete prsník vždy, keď plače, znamená, že tieto iné funkcie dojčenia budete využívať, čo je správne. Dojčenie vám tak bude pomáhať v situáciách, v ktorých by ste inak komplikovane hľadali riešenie. Neznamená to, že dieťaťu poskytujete nedostatočnú paletu spôsobov utišovania. Bábätko mnohé situácie navyše ani nedokáže inak riešiť, túto schopnosť si vyvinie neskôr. Zatiaľ má istotu, že dojčenie mu pomôže vždy, keď sa niečo deje. Kým bolo dieťatko v maternici, tá mu poskytovala všetky tieto funkcie, teraz ich prebral váš prsník a vaša náruč. Vďaka tomu mu nahrádzate prostredie maternice a umožňujete mu ten správny vývin v čase, keď to je pre bábätko nesmierne dôležité. Poskytovať dieťaťu možnosť dojčiť sa vždy, keď to potrebuje, nespôsobuje, že dieťa nebude schopné riešiť svoje problémy samo. Práve naopak. Jednou z funkcií dojčenia je napr. pomoc so zaspatím a v noci s prechodom do ďalšej spánkovej fázy. Matka nemusí dieťa ani učiť zaspávať samo, ani ho učiť prespať celú noc. Všetky deti sa to naučia samé, keď budú na to pripravené. Napriek tomu sa matky stretávajú často s informáciami, ktorú tento fakt popierajú, zastrašujú a to len preto, že súčasná generácia matiek nemá dostatok pozitívnych vzorov a naráža na priepasť medzi generáciou súčasných babičiek, ktoré nedojčili, a generáciou súčasných matiek, ktoré sa o dojčenie znovu pokúšajú. Tieto skutočnosti ovplyvňujú aj mnohých odborníkov, ktorí sa majú potrebu vyjadriť k dojčeniu. Pri formulovaní záverov ohľadom dojčenia a odporúčaní pre matky je preto dôležité vychádzať z reálnych poznatkov o dojčení a z dôkladného poznania problematiky dojčenia. A keďže súčasná norma spoločnosti neposkytuje dostatočné vedomosti o dojčení, aj v dôsledku toho vznikajú a šíria sa rôzne mýty, ktoré sa vyskytujú aj v článku, ktorý uvádzate, ako napr. predstava, že umelou výživou je dnes možné vyvážiť riziká nedojčenia, že po 6. mesiaci už materské mlieko nestačí pokrývať výživové požiadavky dieťaťa, že špecifikom dlhodobo dojčených detí je závislosť na alkohole, fajčení, či jedle, že matka dojčí dlhodobo preto, aby kompenzovala svoje traumy z detstva a ubližuje tým dieťaťu. Väčšine autorov rôznych mýtov o dlhodobom dojčení chýba akákoľvek skúsenosť s dlhodobo dojčenými deťmi a prirodzeným odstavením.
Málokto vie, že dojčenie reguluje činnosť srdiečka, dýchanie, telesnú teplotu, znižuje hladiny stresových hormónov, prežívanie bolesti, pomáha bábätku správne si rozvíjať mozog, ústnu dutinu atď. Z toho vyplýva, že dieťa sa nedojčí len pre hlad alebo smäd. Môže sa dojčiť preto, že je unavené, predráždené, prehriate alebo naopak preto, že mu je zima, že chce spať, že sa bojí, že sa fyzicky alebo psychicky zranilo, preto, že začína byť choré a cíti sa zle, hoci o tom okolie ešte netuší alebo v iných sociálne náročných situáciách, v ktorých zatiaľ nie je samostatné a nezávislé. Prirodzené odstavenie nie je o tom, že jedného dňa nahradíme porciu materského mlieka porciou jedla. Je to práve o týchto ostatných potrebách, ktoré matka dieťaťu pomáha uspokojovať spôsobom, ktorý zažívali takmer všetky naše deti počas miliónov rokov evolúcie ľudského druhu. Práve fakt, že takýto spôsob starostlivosti zažívali všetky deti v minulosti a všetky boli dojčené dlhodobo, niekoľko rokov a odstavenie nastalo z rozhodnutia dieťaťa – keď bolo dieťa pripravené riešiť situácie, ktoré dovtedy riešilo dojčením, samo – práve toto je jednoznačný dôkaz, že dojčenie na požiadanie je správne a normálne. Nie je potrebné sa obávať. V procese prirodzeného odstavenia sa dieťa samo dostáva do vývojového štádia, v ktorom sa postupne učí napĺňať si tieto potreby samo, keď sa cíti byť na to pripravené. Je to dlhá cesta, ktorá sa začína dlhé mesiace pred samotným definitívnym odstavením. Nie je špecifikom dlhodobo dojčených detí, ktoré sa dojčia do prirodzeného odstavenia, že sú z nich ľudia závislí na jedle, alkohole alebo fajčení. Práve naopak, deti, ktorým sa to umožní, sú samostatnejšie a nezávislejšie. A nie je potrebné sa obávať, že dojčenie je niečo neovplyvniteľné, čo môže kedykoľvek nepredpovedateľne zo dňa na deň skončiť. Pri správnej podpore dojčenie môže trvať dovtedy, dokiaľ to matke a dieťaťu vyhovuje. Podporu a pozitívne vzory pri dojčení vám môže poskytnúť navštevovanie podpornej skupiny dojčiacich matiek:

http://www.mamila.sk/domain/flox/files/clanky/podporne-skupiny-dojciacich-matiek.pdf

Prečítajte si tiež túto skúsenosť matky s dlhodobým dojčením a prirodzeným odstavením:

http://www.mamila.sk/domain/flox/files/pribehy-matiek/dlhodobe-dojcenie-a-prirodzene-odstavenie-vc.pdf

Dojčenie dáva dieťaťu základ na to, aby neskôr v živote mohlo byť nezávislé a samostatné, lebo sa bude mať o čo emocionálne oprieť. Budú to tie krásne chvíle, ktoré strávilo pri dojčení a ktoré mu dali nesmierne množstvo lásky a porozumenia pre jeho ťažkosti.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojcenie ako prostriedok upokojenia dietata?