Porodila som mŕtve dieťatko a mám naliate prsia

Daniela    28.05.2013, 15:45

Dobrý deň, porodila som mŕtveho synčeka v 34.tt. Ešte v deň pôrodu som začala brať lieky na zastavenie laktácie a začali mi zaväzovať prsia. Lieky som brala 20 dní a prsia som si prestala viazať po necelých dvoch týždňoch, keďže sa mi mlieko netvorilo. Keď som doužívala lieky, pýtala som sa mojej gynekologičky, či mám ešte brať lieky, či mi ich predpíše a povedala, že keď sa mi mlieko netvorilo doteraz, už sa mi tvoriť nezačne. Ale už dva dni ma bolia prsia, mám ich zväčšené a ťažké. Mám trojročnú dcérku, ktorú som dojčila, tak viem, aký je to pocit, keď sú naliate. Mám presne ten istý stav ako vtedy. Potrebujem radu na rýchle zastavenie tvorby mlieka. Viete mi poradiť? Volala som gynekologičke a dnes poobede tam pôjdem, ale zaujímal by ma aj váš názor. Ďakujem za rýchlu odpoveď. Daniela

Milá Daniela,

dovoľte vyjadriť vám našu úprimnú sústrasť.

Vo všeobecnosti neexistuje jednoduchý spôsob ako rýchlo zastaviť tvorbu mlieka. Neodporúčame vám užívať lieky na zastavenie laktácie, sťahovať si prsia ani piť málo tekutín. Ani jedno z toho nespôsobí, že by tvorba mlieka prestala rýchlejšie či bezbolestnejšie než, keď tomu ponecháte voľný priebeh (ako ste aj sama videli). Pravdepodobne najlepšie riešenie je nechať, nech tvorba mlieka klesne postupne sama od seba, prípadne, ak si trochu mlieka trochu mlieka odstriekate, ak prsníky budú veľmi plné.

Ak máte príliš naliate prsia, tak môžete okrem odstriekania použiť kapustné listy, ktoré si môžete dávať neustále, kedykoľvek chcete, kapustné listy môžu byť chladené z chladničky.

Takéto prílišné naliate môže trvať určitú dobu (bez liekov aj s liekmi), samotná tvorba mlieka môže pretrvávať dlhú dobu podobne ako pri iných mamičkách, ktoré prestanú dojčiť, a toto si nevyžaduje žiadne riešenie.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Porodila som mŕtve dieťatko a mám naliate prsia