Mam slabe mlieko?

Lili    06.06.2013, 19:40

Dobry den!moja dcerka teraz bude mat 1 mesiac.doteraz sme nemali ziadny problem len dojcila som ju.ale teraz v posledne dni nejako jej nestaci.kazdu hodinu pita jest.doteraz som ju kojila kazde 2,3 hodiny.na zaciatku som raz dva krat odsavala mliecko a bolo pekne zlto biele.a dneska ked som odsala bolo velmi svetle.to znamena ze neni moje mliecko dost vyzivne pre nu?a zato je stale hladna?dakujem za odpoved.

Milá Lili,

materské mlieko je "šité priamo na mieru" každého bábätka a ideálnym spôsobom spĺňa jeho potrebu živín. Navyše obsahuje desiatky nenapodobiteľných látok a faktorov, ktoré zvyšujú jeho imunity a plnia mnohé iné dôležité funkcie. Dojčenie je navyše omnoho viac než len prijímanie materského mlieka. To, že sa mení jeho vzhľad, je normálne a neznamená to, že bábätko menej zasýti. Materské mlieko je svojím zložením unikátne a dokonalé. Ak ho bábätká prijímajú dostatok, tak je pre ne v plnej miere postačujúce. Môžete si byť istá, že vaše mlieko je v poriadku.

Čo sa týka odsávania - odsávať či odstriekavať mlieko má zmysel len vtedy, keď je na to nejaký dôvod (napríklad, keď sa bábätko neprisáva, alebo keď má mamička príliš bolestivo naliate prsia).

Cez internet je nemožné posúdiť, prečo sa bábätko chce dojčiť častejšie. Nie je jednoduché povedať, čo presne sa deje. Je totiž možné, že sa síce správanie bábätka a intervaly dojčenia zmenili, ale všetko je v najlepšom poriadku. Samotné skrátenie intervalov o ničom nevypovedá. Dojčenie je omnoho viac než len prijímanie materského mlieka. To, že bábätko chce byť na prsníku takmer neustále, je súčasťou dojčiaceho správania mnohých detí. Dojčenie poskytuje deťom úľavu od bolesti, možnosť jednoducho zaspať, upokojuje ich, reguluje im mnohé telesné funkcie ako dýchanie, srdcovú činnosť, telesnú teplotu, znižuje prežívanie stresu či bolesti a pod. To, že dieťatku ponúknete prsník vždy, keď plače, znamená, že tieto iné funkcie dojčenia budete využívať, čo je správne. Dojčenie vám tak bude pomáhať v situáciách, v ktorých by ste inak komplikovane hľadali riešenie. Bábätko mnohé situácie navyše ani nedokáže inak riešiť, túto schopnosť si vyvinie neskôr. Zatiaľ má istotu, že dojčenie mu pomôže vždy, keď sa niečo deje. Kým bolo dieťatko v maternici, tá mu poskytovala všetky tieto funkcie, teraz ich prebral váš prsník a vaša náruč. Vďaka tomu mu nahrádzate prostredie maternice a umožňujete mu ten správny vývin v čase, keď to je pre bábätko nesmierne dôležité. Dojčenie mu dá základ na to, aby neskôr v živote mohlo byť nezávislé a samostatné, lebo sa bude mať o čo emocionálne oprieť. Budú to tie krásne chvíle, ktoré strávilo pri dojčení a ktoré mu dali nesmierne množstvo lásky a porozumenia pre jeho ťažkosti.

Niekedy aj po dobrom nakŕmení chce bábätko zostať na prsníku dlhší čas. Nepokojné správanie či plač, však nie sú väčšinou normálnou súčasťou dojčenia a jednoznačne treba v osobnom kontakte vidieť, o čo ide. Veľmi často takto reagujú deti na tok mlieka, pričom im môže prekážať aj príliš pomalý tok mlieka. Nájsť správne riešenie týchto situácií je najjednoduchšie uskutočniť v osobnom kontakte s poradkyňou pri dojčení.

Detský nosič vám môže pomôcť rovnako ako intenzívny kontakt koža na kožu. Správne používanie detského nosiča môže výrazne pomôcť mamičke, aby sa necítila obmedzovaná prirodzenou potrebou dieťaťa byť na prsníku. Do šatky sa dieťa môže uviazať v polohe na dojčenie tak, aby mamička mala obe ruky voľné a dieťa nebolo treba pridržiavať. To matke umožňuje, aby počas dojčenia mohla vykonávať aktivity, ktoré ju bavia alebo ktoré potrebuje vykonať. Dieťa môže v nosiči spať, dojčiť sa, či z neho vnímať okolie a nosenie spolu s dojčením tak dokáže matke zjednodušiť život. Nosenie je dokonca pre vaše dieťa dôležité, pretože prispieva k jeho rozvoju, je to potreba, s ktorou sa rodí a ktorá prirodzene odznie, keď sa naplní, keď je dieťa dostatočne nosené. Nemusíte sa teda obávať, že by bolo rozmaznané alebo že by si na nosenie zvyklo, pretože každé dieťa bude prirodzene chcieť chodiť a samo skúmať svet. Ak si vyberiete správny nosič a naučíte sa ho dobre používať, hmotnosť dieťaťa sa rozloží lepšie, než keď ho držíte na rukách. Správne nosenie nie je teda pre chrbticu problém. Pozrite si túto krásnu fotoknihu, ako to môže vyzerať v praxi:

http://www.cewecolor.cz/index2.php?option=com_souteze11&view=soutez&id=6597

Na druhej strane je možné, že zmenené návyky v dojčení niečo signalizujú. Môže stáť za to nechať si skontrolovať pitie bábätka laktačnou poradkyňou, s ktorou posúdite výdatnosť dojčenia, naučí vás rozlíšiť, kedy bábätko na prsníku pije a ako rozlíšiť, či bolo pitie postačujúce, zároveň vám poradkyňa vám ukáže spôsoby, ako bábätko môže na prsníku, ktorý saje, vypiť čo najväčšie množstvo mlieka, a kedy je vhodná doba na to, aby ste bábätko preložili na druhý prsník.

Poproste o posúdenie dojčenia poradkyňu pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

1) Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka.

A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Na druhý prsník prekladajte bábätko vtedy, keď už ani so stláčaním nepije.

 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Mam slabe mlieko?