slabé mlieko?

Dorotka    15.09.2011, 21:46

Dobrý deň, dcérka mala minulý týždeň 3 mesiace a posledné dva týždne zmenila návkyky pri dojčení. skrátila si intervaly dojčenia z pôvodných 2-3 hod na 1,5-2 hod čo si naše babky odôvodňuju tým, že mám slabé mlieko a mala by som začať prikrmovať, čomu by som sa rada vyhla, ale zas nechcem vyhladovať dieťa. Pri dojčení pije 5-17 min, počujem, že prehlta (po krmeni si aj ríadne odgrgne), dokonca sa niekedy zakucka, ale ked som si pred krmenim skusila odsat mlieko, tak som ledva odsala par kvapiek, hoci predtym ako doslo k tejto zmene som si odsavala aj plnych 160ml do zasoby pre manzela ked su sami. moze byt zmena sposobena tym, ze dcera mala diagnostikovany pozitivny nalez na stafilokoka aurelus, ktory je preliecovany zatial bez atb, vylucne ceckom.

Milá Dorotka,

nie je pravdepodobné, že by pozitívny bakteriálny nález bez klinických príznakov ochorenia spôsobil zmenu v dojčení.

Nie je jednoduché povedať, čo presne sa deje. Je totiž možné, že sa síce správanie bábätka a intervaly dojčenia zmenili, ale všetko je v najlepšom poriadku. Samotné skrátenie intervalov o ničom nevypovedá. Rovnako ako schopnosť odsať si mlieko. Neexistuje pojem "slabé mlieko". Materské mlieko je "šité priamo na mieru" každého bábätka a ideálnym spôsobom spĺňa jeho potrebu živín. Navyše obsahuje desiatky nenapodobiteľných látok a faktorov, ktoré zvyšujú jeho imunity a plnia mnohé iné dôležité funkcie. Dojčenie je navyše omnoho viac než len prijímanie materského mlieka.
Na druhej strane je možné, že zmenené návyky niečo signalizujú. Spomínate, že ste odsávali mlieko do zásoby pre kŕmenie dcérky, keď s ňou nie ste. Akým spôsobom je dcérka kŕmená, keď je s manželom? Ak fľašou, tak takýto spôsob kŕmenia môže byť problematický. Preto môže stáť za to nechať si skontrolovať pitie bábätka laktačnou poradkyňou, ktorá vám ukáže spôsoby, ako bábätko môže na prsníku, ktorý saje, vypiť čo najväčšie množstvo mlieka, a kedy je vhodná doba na to, aby ste bábätko preložili na druhý prsník.
Poproste o posúdenie dojčenia poradkyňu pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

1) Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:
http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/
Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka.
A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/
2) Správanie bábätka, ktoré popisujete, môže niekedy súvisieť so zníženou tvorbou mlieka, čo by ale mala posúdiť poradkyňa pri dojčení priamo pozorovaním dojčenia, cez internet toto nie je dosť dobre možné:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

Ak však vaše bábätko pije skutočne dobre na prsníku, je spokojné a priberá, nedajte sa zmenou intervalov znepokojiť a pokračujte v tom, čo robíte.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > slabé mlieko?