Vecerna nervozita

marcela    11.06.2013, 20:54

Dobry den, mam 4-tyzdnovu dcerku, pocas dna ju kojim, no po vecernom kupani je nervozna a odtahuje sa od prsnika a preto ju zvyknem do polnoci dokrmovat a od polnoci znovu kojit. No chcela by som ju len kojit. Mohli by ste mi poradit co mam robit, aby sa vecer neodtahovala od prsnika? Dakujem

Milá Marcela,

vašu otázku nie je možné riešiť prostredníctvom internetu. Odporúčame vám obrátiť sa osobne na poradkyňu pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

s ktorou spoločne vyhodnotíte dojčenie a to, či bábätko získava pri dojčení dostatok mlieka. Nervózne správanie pri dojčení a odťahovanie sa od prsníka môže byť príznakom reakcie na tok mlieka, ktorý bábätku nevyhovuje. Takéto situácie sa stávajú z niekoľkých príčin, medzi ktoré môže patriť aj to, že prisatie bábätka nie je od začiatku úplne správne a v dôsledku toho sa tvorba mlieka postupne znižuje - toto je pomerne nenápadný proces, ktorý začne byť vypuklý až v období, keď sa bábätko začne prisávať a odťahovať, naťahuje bradavku, hnevá sa, vrtí sa, plače a znova sa prisáva a znova plače, až sa úplne odmieta prisať.

Jednou z častých príčin, pre ktoré sa zníži tvorba mlieka, je používanie cumlíka, fľaše a klobúčikov pri dojčení. V prípade, že používate na dokrmovanie dieťatka fľašu alebo používate (aj občasne) cumlík, prispieva to k znižovaniu tvorby mlieka. Ďalšie možné príčiny sú uvedené v tomto materiáli:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

Kľúčom k zlepšeniu takejto situácie je zvýšenie tvorby mlieka a ďalšie kroky, ktoré popisuje tento materiál:

http://www.mamila.sk/pre-poradkyne/materialy-pre-poradkyne/strajk/

Kľúčovým krokom je využívať fyzický kontakt s bábätkom, najmä kontakt koža na kožu a spoločné spanie - je pravdepodobné, že dieťatko sa prisaje, ak bude blízko vášho prsníka, keď bude rozospaté v polospánku pri zaspávaní alebo prebúdzaní. Skúšajte to, ale bez toho, aby ste ho do dojčenia nútili. Dajte mu čas a veľa fyzického kontaktu s príležitosťami na dojčenie.

Pre praktickú realizáciu uvedených krokov vám môže pomôcť byť v kontakte s poradkyňou pri dojčení, ktorá vám poskytne psychickú podporu a usmernenie, ako postupovať.

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Okrem toho môžete urobiť tieto kroky:

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka.

A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Okrem toho je dobré vedieť, že večerná nervozita bábätka môže súvisieť aj s ďalšími príčinami, ktoré popisuje tento článok:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/kolika-plac/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Vecerna nervozita