Kojenie a alergia , zodac

Angelika Schweigerová    12.06.2013, 14:15

Dobrý deň. Dnes ráno o 04.00 som sa zobudila na to, že ma svrbí zápästie , kolená a krk. Mala som tieto miesta troška opuchnuté a červené. Včera večer som zjedla jahody , umyté, jedávala som ich aj pred tým. Dala som si cca. tak 10 kusov. Nie som alergická na nič. Síce už večer som cítila , že ma svrbia uši, ale som si to tak ani nevšímala. Malý sa zobudil, ale nemala som odvahu kojiť, radšej som spravila UM. mlieko som odsala a dala som do chladničky. Teraz mám dilemu, či mu to dať, alebo radšej nie. Po odsatí mlieka som si dala zodac, lebo svrbenie neustúpilo. To bolo dne o 05.00. Teraz som tiež odsávala - o 13.00- len s tým zodacom teraz neviem čo.. čítala som, že dojčacie matky nemôžu, lebo to prechádza do mlieka. Ale ten jeden zodac ráno o piatej by uškodilo? Aj tak mám málo mlieka, každu kvapku odložím, je mi to ľúto vyhodiť.....

Milá Angelika,

nemusíte nijako dojčenie obmedzovať ani z dôvodu toho, že ste užili Zodac ani pre to, že ste mali nejakú alergickú reakciu. Začnite hneď dojčiť. Všetko odsaté mlieko môžete svojmu bábätku dať - to, že ste užili Zodac, nie je dôvod, aby ste mu ho nedali.

Zodac nie je pre dojčenie z hľadiska bábätka žiaden problém. Ak budete potrebovať ďalšiu dávku pokojne si ho dajte a dojčite bez obmedzení. Zodac sa pri dojčení vo všeobecnosti neodporúča preto, že môže znížiť tvorbu mlieka, čo môže byť pri dlhodobom užívaní Zodacu a súčasnej nízkej tvorbe mlieka niektorých mamičiek niekedy problém. Ak by ste pri nejakej alergickej reakcii potrebovali lieky, existujú aj iné lieky než Zodac, ktoré môžete užiť a ktoré tvorbu mlieka neznižujú.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kojenie a alergia , zodac