Sport pocas dojcenia

Katka    15.06.2013, 21:23

Mila poradna. V prvom rade dakujem za vsetky informacie a povzbudenia, ktore mamicka najde na vasej stranke, su neocenitelne a povzbudzujuce ;) Rada by som sa opytala, ci ma sportovanie (najma beh) daky vplyv na dojcenie. Pocula som, avsak neviem, co je na tom pravdy, ze ak dostane mamicka tzv. svalovku, ovplyvni to negativne kvalitu mlieka. A este jedna otazka z ineho sudku - moja dcerka ma 5tyzdnov a je od zaciatku plne dojcena. Sestra ma dcerku, ktora ma 15mesiacov a tiez ju este sem-tam dojci. Zaujimalo by ma, ci je v poriadku, ak budem musiet na niekolko hodin byt bez dietatka a zatial, ak to bude potrebne, by ho nadojcila sestra. Dakujem velmi pekne za rady.

Milá Katka,

ďakujeme za vaše milé slová!

Popri dojčení môžete športovať, cvičiť a chudnúť podľa rozumných zásad, ktoré platia pre všetkých ostatných ľudí. Nebojte sa o mliečko, cvičte bez obáv. Dojčenie nie je prekážkou pre cvičenie, ako na to poukazujú aj príbehy viacerých olympijských športovkýň, ktoré počas dojčenia vyhrali dôležité preteky. Športovanie neovplyvňuje kvalitu mlieka.

Čo sa týka dojčenia vašej dcérky vašou sestrou, v prvom rade by bolo dobré zvážiť, či je skutočne nevyhnutné odísť od dcérky v tomto veku na niekoľko hodín. Mnohé situácie je možné riešiť tak, aby bolo možné mať bábätko so sebou – napr. si zabezpečiť prítomnosť inej osoby, ktorá sa o bábätko postará a bude vám ho nosiť na dojčenie. Mnohé mamičky takto zvládajú starostlivosť o malé bábätko a súčasne štúdium na škole alebo návrat do práce na pár hodín denne. V prípade, že by vo vašej situácii skutočne nebolo možné dcérku brať so sebou, potom je možné, aby vaše bábätko nadojčila sestra. Materské mlieko od sestry je po vašom vlastnom dojčení druhá najlepšia možnosť.

Pokúste sa inšpirovať týmito odpoveďami z poradne:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=829

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=771

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=591



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Sport pocas dojcenia