Antikoncepcia

Martina    17.06.2013, 12:23

Dobry den, mam 16-mesacneho syna, ktoreho dojcim 1x cez den pred spanim, vecer pred spanim a v noci cca 3x. Kedze sa mi zacali tvorit cysty a duphaston ani cerazette nezabera, budem musiet pravdepodobne zacat uzivat inu hormonalnu antikoncepciu. Aka antikoncepcia je vhodna a bezpecna pri dojceni? Zatial synceka odstavit nechcem. Dakujem!

Milá Martina,

z hľadiska dojčenia a otázky vplyvu na dieťaťko môžete používať akúkoľvek hormonálnu antikoncepciu a pokračovať bez obmezdení v dojčení. Užívanie antikoncepcie nie je dôvodom na odstavenie. V niektorých prípadoch sa stáva, že antikoncepcia zníži tvorbu mlieka, ale vo veku vášho synčeka by to nemal byť už problém. Navyše píšete, že ste už užívali Duphaston, ktorý taktiež potenciálne znižuje tvorbu mlieka a ak ste počas jeho užívania nezaznamenali problém so znížením tvorby mlieka, tak by sa teoreticky dalo predpokladať, že ani počas užívania dvojzložkovej antikoncepcie sa tvorba mlieka nezníži.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Antikoncepcia