laktacna kriza

Tina    22.09.2011, 11:00

Mila laktacna poradkyna prosim Vas o radu ako prekonat tuto krizu. Mam 2,5mesacneho chlapceka, ktory je doteraz vylucne dojceny. Ked mal asi 5 tyzdnov mali sme prvu laktacnu krizu a za pomoci osobnej navstevy laktacnej poradkyne, ktora mi vysvetlila spravne prisavanie a myslim, ze aj za pomoci byliniek sme ju prekonali. Chlapcek potom papal z oboch prsnikov a bol spokojny. Teraz mame druhu krizu, nemam dostatok mliecka. Snazim sa zvysit jeho obsah a kojim ho cca kazde dve hodiny, ale stale je hladny a to trva uz 3 dni a stale sa obsah nezvysuje, zacinam byt z toho uz zufala. Vecer sa mi horko tazko podari odsat cca 50 ml mliecka, ktore mu rano po kojeni, ktore trva asi 5 minut dam z flase. Ja viem, ze sa flasa ani cumlik neodporucaju, len vecer uz je aj on z toho tak unaveny, lebo skoro cely den nespi a place, ze zaspi jedine za pomoci cumlika. Myslim, ze prisavanie chlapceka na prsnik je spravne, pijem senovku grecku aj bendikt lekarsky a dokonca mi moja pediatricka predpisala aj Ricinus communis 5CH na podporu tvorby mlieka. Prosim ak sa da poradte mi. Nerada by som presla na dokrmovanie umelym mlieckom, ale vidiet chlapceka ako sa trapi hladom je hrozne. Dakujem pekne.

Milá Tina,

Potrebujete urobiť tieto dva dôležité kroky:
a) Prestať používať fľašku. Fľaša nie je potrebná na dokrmovanie. Fľaša celú situáciu zhoršuje. Ak je momentálne dokrmovanie skutočne potrebné, tak skúste dokrmovať priamo na prsníku laktačnou pomôckou:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

Bábätká sa učia dojčeniu dojčením. Satie na prsníku je ďaleko viac než len príjem materského mlieka
b) Zvýšiť tvorbu mlieka tak, aby vaša tvorba mlieka pokrývala synčekovu potrebu mlieka.
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

Je možné, že by stálo za to, aby ste znovu kontaktovali svoju laktačnú poradkyňu, ktorá by mala skontrolovať správne prisatie a vyhodnotiť pitie, príp. si pozrite videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:
http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka.
A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt, ktorý vedie k tomu, že sa bábätko začne zaujímať o pitie z prsníka. Vezmi si synčeka k sebe na hruď medzi prsia vyzlečenú len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s nímľahnete do postele, alebo počas domácich prác, keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.

Senovku a benedikt nestačí piť ako čaj. Kúpte si kapsule senovky a benediktu.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > laktacna kriza