4mesiace a nemam mlieko

lenka    23.06.2013, 11:08

dobry den,budem strucna,ale o to viac dufam vo vasu odpoved. dcerka ma 4mesiace, je vylucne dojcena, no mne dochadza mlieko. moj prijem tekutin neklesa pod 4l za den, nasdila som si uz tyzden senovku a benedikt 4x3tbl z kazdeho, skusala som aj homeopatikum ricinus 5ch, mala je na psniku na poziadanie cca kazdych 90 min a castejsie okrem noci, tam je interval cca 4-5 hod medzi dojcenim. no napriek tomu produkcia mlieka velmi velmi klesla, mala nepribera, saje si prsty, je nervozna, placliva, nevie s prazdnym bruskom zaspat, spi max 30 min, predtym to bolo 2hod, po nakojeni vypije cca 50ml vody aj ked jej nechuti. plienky ma pocikane max 3za den.v tychto horucavach sa bojim dehydratacie a toho ze budeme musiet zaviest umele mlieko. dakujem za rady.

Milá Lenka,

skontaktujte sa s poradkyňou pri dojčení, aby ste spolu prešli jednotlivé otázky, pretože vaše otázky nie je možné zodpovedne posúdiť prostredníctvom internetu bez osobného stretnutia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Vašu situáciu popisuje tento dokument o pomalom priberaní po počiatočnom dobrom priberaní, pozrite si ho, prejdite si zoznam príčin, pre ktoré sa toto mohlo stať, a skúste ich odstrániť. Zároveň dokument opisuje aj spôsoby, ako zvýšiť tvorbu mlieka, ktorá túto situáciu rieši:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

Môžete urobiť tieto kroky:

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka.

A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Zvýšenie tvorby mlieka spolu s odstránením možných príčin znižovania tvorby mlieka a so zlepšením dojčenia môžu pomôcť, aby dcérka začala priberať a bola pri dojčení spokojnejšia. V medzičase, kým sa zvýši tvorba mlieka alebo ak by sa nepodarilo tvorbu mlieka zvýšiť, je najlepším riešením podávanie príkrmov – toho, čo dieťatku chutí.

Umelé mlieko v tejto situácii neprináša riešenie. V tomto veku je omnoho vhodnejšie zaviesť príkrmy ako čerstvé jedlo, ktoré je vhodnejšie než umelé mlieko. Neuškodí to bábätku, práve naopak, oproti umelému mlieku to má mnohé výhody. Navyše podávanie umelého mlieka (alebo akejkoľvek inej tekutiny) fľašou môže postupne ešte viac zhoršovať dojčenie. Ak potrebujete dieťatku dať vodu navyše, ponúkajte mu redšie príkrmy alebo laktačnou pomôckou priamo na prsníku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > 4mesiace a nemam mlieko