Bolesť bradaviek

jana    28.06.2013, 13:07

Dobrý deň. Dcérka má 2 týždne. Už z pôrodnice sme odchádzali s hroznými bolesťami bradaviek. Doma sa tá bolesť už nedala vydržať /niekedy som až kričala od bolesti/ , bradavky boli dokrvi dohryzené. Žiadne mastičky nepomáhali. A tak som si zavolala laktačnú poradkyňu. Ukázala mi inú polohu na dojčenie, aby sa malá lepšie prisávala /lebo predtým to bolo tak, že sa prisala, pustila, prisala, pustila.../. Ale keď sa už prisala, tak laktačná zhodnotila, že krásne pije, normálne bolo počuť ako glgá mlieko. Teraz sa mi k tej bolesti bradaviek pridružil aj zápal prsníka, beriem ATB. Už som z toho zúfalá, malá je niekedy veľmi uplakaná, inokedy zase prespí aj 5 hodín vkuse. Na poradni pribrala 150g za týždeň. Pri prvej dcére som mala tiež takéto problémy s bradavkami, ale vydržala som to a po mesiaci to prešlo akoby samo, prsia si zvykli a potom sme sa kojili 2 roky. Teraz sa už malá prisaje na prvý krát ale bradavky stále hrozne bolia. Prosím poraďte čo s tým. Ďakujem

Milá Jana,

vašu situáciu nie je možné riešiť cez internet. Spoločne s poradkyňou pri dojčení by ste mali dôsledne upraviť polohu a prisatie a používať techniku stláčania prsníka. Postupujte podľa týchto návodov:

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka.

A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Tomu, aby sa bábätko dobre prisávalo, pomôže aj intenzívny fyzický kontakt: vyzlečte bábätko do plienky a seba do pol pása a ľahnite si s ním, prípadne si ho dajte do šatky alebo nejakého nosiča a noste ho.

Ak je bolesť skutočne neznesiteľná, môžete prechodne na jej zmiernenie použiť Ibuprofen v bežnom dávkovaní. Najviac zo všetkého však bolesť odstráni správne prisatie.

Správne prisatie a dostatočné vyprázdňovanie prsníka pri dojčení pomáha riešiť aj stav, ktorý popisujete ako zápal prsníka, pričom vo väčšine prípadov takáto situácia nie je skutočne zápalom prsníka, hoci môžete mať príznaky ako: horúčky, začervenanie, bolesti. Jednou z možností, prečo to tak je, je upchatie mliekovodu. Bez ohľadu na to, čo to je, riešenie spočíva v odpočinku, teplých obkladoch, vyprázdňovaní prsníkov dojčením, prípadne v tlmení bolesti (paralen, ibuprofen). Miesto, kde máte hrčku, môžete počas dojčenia stláčať, aby ste pomohli jej vyprázdňovaniu.

Okrem toho spolu s poradkyňou zvážte zvýšenie tvorby mlieka pomocou byliniek senovky gréckej a benediktu lekárskeho podľa tohto materiálu (nevšímajte si prvú časť tohto materiálu o kapustných listoch a pozrite si druhú časť):

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/kapusta-na-naliate-prsniky/

Zvýšenie tvorby mlieka môže pomôcť zlepšiť prisatie bábätka a spolu s liečbou bradaviek prostriedkami podľa protokolu pre kandidózu pomôcť rýchlejšie vyliečiť bradavky.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Bolesť bradaviek