Trhliny a hnis v bradavke

Slávka    14.05.2021, 12:57

Dobrý deň, mám 2 týždňovú dcéru, ktorú som kojila, no nakoľko nemám dosttok mlieka, prikrmujem. Na oboch bradavkách mám veľké trhliny, z jednej vychádza hnis. Prosím Vás, možem kojiť z oboch prsníkov? Čo pomáha na odstránenie tých trhlín, každým kojením sa zväčšujú. Ten jeden prsník z hisom mám červený a pri odstriekavaní mi z neho mliečko len kvapká. Skúšam ho rozmasírovať aj v sprche ale veľmi to nepomáha. Oba prsníky mám mäkké, nemám hrudky. Nerada by som úplne prestala s kojením, chcem dať maličkej aspoň toľko mliečka koľko mám. Ďakujem za odpoveď a radu

Milá Slávka,

vo vašom prípade potrebujete okamžitú osobnú pomoc poradkyne pri dojčení. Túto situáciu nie je možné riešiť cez internet: http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Napriek hnisu a trhlinám môžete dojčiť z oboch prsníkov. Zároveň potrebujete efektívnu pomoc na to, aby sa bradavky začali liečiť. Časť zlepšenia istotne spočíva v správnej polohe a správnom prisávaní bábätka. A poloha a prisávanie sa najlepšie zlepšujú v priamom kontakte, pretože môže ísť o drobné nepostihnuteľné detaily, ktorú môžu znamenať veľmi veľa. Ale je možné, že vaša bolesť má aj ďalšiu príčinu. Jednou z nich môže byť prirastená uzdička po jazykom bábätka - toto treba skontrolovať niekým skúseným (napríklad laktačnou poradkyňou), kto toto dokáže diagnostikovať. Ďalšia vec je, že príčinou bolesti bradaviek môže byť aj infekcia a je možné, že by vám pomohla špeciálna masť, ktorá by ju vyliečila.
Ako postupovať?
1) Dojčite dcérku aj na naďalej.
2) Bolesti a ragádam treba pomôcť popritom, ako ďalej dojčíte.
3) Potrebujete pravdepodobne špeciálnu masť na preliečenie bradaviek.
4) Nechávajte prsníky čo najviac na vzduchu.
5) Potrebujete zabezpečiť maximálne dobré prisatie, toto odstrániť veľkú časť bolesti.
6) Ak by ste prechodne - do doby, kým sa stretneme s laktačnou poradkyňou - potrebovali riešiť bolesť, aby ste dokázali ďalej dojčiť, môžete užiť napríklad ibuprofen v dávke bežnej pre dospelého človeka, aj opakovane počas celého dňa.

Prečítajte si aj tento dokument:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/boli-to/

Spoločne s laktačnou poradkyňou sa poraďte o možnostiach liečby poranených bradaviek.

Navyše potrebujete pomoc pri zvýšení tvorby mlieka. Môžete urobiť tieto kroky, ktoré by ste prešli aj v spoločnom kontakte s poradkyňou pri dojčení:
Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:
http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/
Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/
A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Ak do času, kedy sa vám zvýši tvorba mlieka potrebujete dokrmovať, urobte to priamo na prsníku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

Okrem toho si prečítajte tento dokument o tom, ako zlepšiť zvýšiť tvorbu mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Trhliny a hnis v bradavke