Nočne dojcenie

Monika    17.07.2013, 20:02

Dobrý deň, mam 3 mesačnú dcérku, ktorá ma reflux a s tým spojene problémy. Negrcká všetko ale v menších dávkach často aj po 2 hod. Náš prvý problém je že rada spinka aj 3 hod doobeda a 2 poobede no pre grganie sa často budí napriek tomu že si predtým odgrgla a potom nedokáže zaspať... to znamená že spi niekedy len hodinku za cely deň a večer je z toho veľký plač a nervozita po dvoch takýchto dňoch mi v noci spinka 6-8 hodín. čo sa mi zdá na malé dieťa dlho ale mrzelo ma ju zobudiť kedže mala taký zlý deň tak som sa proste odsala s tým že to bolo jednorazove no stalo sa to už 5x aj po relatívne dobrom dni a ja neviem ako postupovať. Dojčiť som tužila a nechcem s tým prestať. Nepoužívame cumlík (za veľkého nepochopenia okolia) dcérka priberá pekne v 3mes ma 7 kg - zdvojnásobila pôrodnú váhu, je výlučne dojčena na požiadanie zväčša si pýta papať po 3-4 hodinách. Mnohé mamy by boli iste nadšene takým spáčom no ja sa obávam následkov. Teda mam ju budiť pretože nevie sať v polospánku to len poťaha a zaspi,resp. v akom veku dieťaťa je možne aby spinkalo takto dlho a akoo "efektivne" odgrgnuť refluxove dieťatko (bola pri mne poradkyňa a povedala že prisatie je v poriadku). Dakujem

Milá Monika,

to, že vaša dcérka prespí noc bez budenia, je v poriadku, a ako píšete, dieťa by sa nemalo násilne budiť. Ak pije dostatočne výdatne, ak dobre priberá a je všeobecne spokojná, tak sa nemusíte trápiť tým, koľkokrát sa v noci budí (mimochodom toto nemusí byť trvalý stav, možno sa o pár mesiacov začne znovu budiť častejšie), toto, čo popisujte, môže byť úplne normálne a nemusíte robiť nič špeciálne, to znamená ani odsávať mlieko na udržanie tvorby mlieka, ani dieťatko budiť na dojčenie. Dojčite ho vtedy, keď sa zobudí. Ak sa vy v noci zobudíte na príliš veľký tlak v prsiach, môžete si trošku mlieka odstriekať alebo odsať, aby ste odstránili nepohodlie, ale tvorba mlieka by sa postupne mala znovu ustáliť. Odsávaním či odstriekaním by ste len mali uvoľniť tlak, ktorý cítite, nie je potrebné, aby ste odsali žiadne konkrétne množstvo.

Je tiež dobré vedieť, že niektoré bábätká sa v noci nezobudia, pretože ich spánok nie je regulovaný kontaktom s matkou. Preto pomáha, ak matka a bábätko spia spolu s jednej posteli (za predpokladu dodržania podmienok pre bezpečné spoločné spanie).

Môžete tiež cez deň tráviť čas v kontakte koža na kožu a nosiť bábätko v nejakom nosiči či šatke, pretože nosenie tiež pomáha dojčeniu. Definícia „kvalitného“ spánku je pre bábätká dosť iná ako pre dospelých. Bábätká väčšinou spia „kvalitne"“, keď sú v tesnej blízkosti s matkou (v nosiči alebo v posteli), často potrebujú dojčenie, aby mohli zaspať na prsníku, a tiež potom, aby ďalej spali, ak sa prebúdzajú, a ich spánkové cykly sú krátke a trvajú oveľa menej, než si ľudia predstavujú a mamičky prajú. Nie je typické, aby dojčené bábätká spali súvisle dve či tri hodiny. Je omnoho typickejšie, že potrebujú veľmi časté dojčenie a že spia v relatívne krátkych, no postačujúcich úsekoch. Toto sa s vekom bude postupne meniť. Navyše, bábätko, ktoré položíte do postieľky, sa pravdepodobne skoro zobudí – preto môže pomôcť, ak ho budete počas spánku nosiť v nejakom nosiči, pretože potom bude spať lepšie a nezobudí sa tým, že sa ho snažíte položiť. Pre mnohé bábätká môže byť samostatné hodinové spanie v postieľke nereálny cieľ. Niektoré bábätká zobudí aj preloženie do postieľky a potom sú opäť hore a toto celé sa opakuje, a tým pádom ukladanie na spánok trvá veľmi dlhú dobu alebo bábätko vôbec nespí. Preto mnohým mamičkám napríklad pomáha aj to, ak dojčia bábätko po ležiačky na posteli a po zaspatí už s ním nehýbu.
Večer môže byť pre mnohé bábätká náročný. Je bežné, že približne v tomto čase sa všetky bábätká chcú často dojčiť, chcú byť na prsníku neustále a vybratie prsníka z úst spôsobí plač. Preto je dobré umožniť v tomto čase dieťatku sa dojčiť stále, skúste si ho dať do nejakého nosiča a zároveň ho dojčiť alebo si s ním ľahnite a dojčite poležiačky. Netrápte sa, dojčite bábätko bez toho, aby ste sa snažili, aby vydržalo aspoň nejakú dobu bez prsníka. Časté pitie nemôže ublížiť, ani zaťažiť bruško, bábätká sú z tehotenstva zvyknuté na konštantný prísun živín a čím častejšie sa dojčia, tým je to pre ne lepšie. Nemôžu sa „prejesť“.

Je správne, že dieťatku neponúkate cumlík. Prečítajte si tento článok o cumlíkoch:
http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/cumliky/

Užitočný môže byť pre vás aj tento článok o grckaní a refluxe:
http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/reflux-grckanie/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Nočne dojcenie