Oslabena imunita a dojcenie

Viera    23.07.2013, 18:18

Dobry den. Chcem Vas poprosit o radu. Mojho dvojrocneho syna stale dojcim na poziadanie. Zaskocilo ma vsak, ked mu pediatricka odobrala krv a oznamila mi, ze ma oslabenu imunitu a takisto ma menej zeleza. Na mnohych miestach som citala, ze prave dojcenie prispieva k lepsej imunite u dietata. To je aj argument, ktory pouzivam, ked sa ma okolie pyta, preco este stale dojcim. Moja mama ma dojcila kratko a este v porodnici mi predpisali Sunar. A moja imunita po umelom mlieku je dobra. Syna dojcim a ta jeho je oslabena...prosim, viete mi to vysvetlit? Este mam jednu otazku. Synovi zistili hranicne hodnoty celiakie, takze mu doktorka este raz vzala krv na vyhodnotenie. Ak by sa u neho dokazala celiakia, musim specialnu dietu vzhladom na dojcenie drzat aj ja? Dakujem pekne.

Milá Viera,

dojčenie je biologická norma pre bábätká. Sú nastavené na to, že budú dostávať materské mlieko. Materské mlieko obsahuje množstvo imunitných látok a faktorov, "slávne" probiotiká a prebiotiká, a rôzne iné mechanizmy, na princípe ktorých materské mlieko a dojčenie pomáha normálnemu vývoju imunitného systému. Dojčenie je pre imunitný systém nesmierne dôležité a nenahraditeľné. V súčasnosti je toto dostatočne potvrdené štúdiami a rozličnými vedeckými poznatkami. To však neznamená, že imunitu neovplyvňujú aj iné faktory. Na celú otázku sa teda môžete pozrieť aj opačne a povedať si: "Ako by sme to boli zvládli bez dojčenia?" V tejto situácii vám dojčenie pomáha a je dobré, aby ste v dojčení pokračovali.

Ohľadne hladiny železa (pravdepodobne hemoglobínu vo vašom prípade) - tú ovplyvňuje viacero faktorov. Materské mlieko poskytuje železo, ktoré sa veľmi dobre vstrebáva. Okrem toho váš synček môže prijímať železo v strave (na toto sa môžete sústrediť), prípadne formou rozličných preparátov, ktoré vám lekár predpíše, ak je to potrebné. Prípadne je možné preskúmať príčiny nízkej hladiny hemoglobínu. Toto všetko nezávisle od dojčenia a bez obmedzenia dojčenia.

Ohľadne celiakie, nemusí byť nevyhnutné, aby ste vy vylúčili lepok zo stravy, množstvo lepku, ktoré sa dostáva do materského mlieka je zanedbateľné a ak váš syn nebude na toto maličké množstvo reagovať, nemusíte ho vylučovať. Toto môže byť potrebné len v niektorých ťažkých prípadoch celiakie.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Oslabena imunita a dojcenie