Prikrmy od ukonceneho 4. mesiaca

Martina    29.07.2013, 11:44

Dobry den, docitala som sa, ze dojcene dieta sa moze zacat prikrmovat od ukonceneho 4. mesiaca. Momentalna ma moja dcerka 3 mesiace a od zaciatku bojujeme s tvorbou mliecka. Verim, ze sa to upravi a budu sa krasne prsia nalievat. Umelym mliekom zatial nedokrmujem, radsej prikladam aj kazdu hodinu, aby sa tie moje prsia spamätali a produkovali viacej mlieka. No velmi uvazujem, ze by som zacala prikrmovat od toho 4. mesiaca. Len ma zaujima, ci to nie je moc skoro a ci v tom nie je nejake riziko? A vlastne, ako mam zacat prikrmovat? tak, ako keby mala 6 mesiacov? V dojceni nemame ziadny rezim a tak ani netusim, kedy podat prikrm. Mam starsieho syna, ktory bol do 6. mesiacov plne dojceny a az potom sme zacali s prikrmami, pamätam, ze z nich nebol velmi nadchnuty ...

Milá Martina,

situáciu, ako je vaša, nie je možné riešiť cez internet. Nemáme dostatok údajov na to, aby sme ju vedeli posúdiť. Týka sa to hlavne údajov o hmotnosti a o správaní dieťatka na prsníku. V prípade, že riešite otázku toho, že máte "málo mliečka", nie je dojčenie každú hodinu prekvapujúce (dokonca aj mnohé dobre priberajúce a dobre pijúce deti sa dojčia často, aj viackrát za hodinu).

Posúdiť výdatnosť dojčenia môžete v osobnom kontakte s poradkyňou pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Takisto môžete porovnať pitie vášho bábätka s týmito videoukážkami:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Ak by sme urobili predpoklad, ževaša dcérka skutočne potrebuje viac mliečka, pretože dobre nepriberá, a vy už ste vyčerpali všetky možnosti ako zvýšiť tvorbu mlieka, tak vo veku vášho dieťatka by bolo riešením, aby ste mu začali dávať príkrmy a doplnili tak chýbajúci kalorický príjem. Keďže vaše dieťa je dojčené, začať mu dávať príkrmy je v tomto veku lepšie riešenie ako dávať umelé mlieko. Príkrmy dávajte v množstve, o ktoré bude mať záujem, a v zložení, ktoré bude jej chutiť.

O tom, ako zavádzať príkrmy, si môžete prečítať v tomto článku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/prikrmy/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Prikrmy od ukonceneho 4. mesiaca