Dojcenie namiesto prikrmu

Petra    11.10.2011, 09:26

Dobry den, mam 13-mesacneho chlapceka, ktoreho stale dojcim na poziadanie a samozrejme sa prikrmujeme a to tak, ze ho vacsinou nechavam jest sameho. Pokrajam mu jedlo na kusky na tanierik a on si sam berie a dava do ust. Polievocky mu zase davam tak, ze ak otvori usta, dam mu, ak sam mi zacne odvracat, nenutim ho. Potom mu este skusim ponuknut prsnik, niekedy si vezme, inokedy nie. Ale chcela by som sa spytat, ci je teda spravne, ak ho nechavam jest, kolko on chce a hlavne, niekedy sa stane, ze mu namiesto obeda ponuknem prsnik, ked sa niekde ponahlame a nemam cas mu rychlo spravit obed alebo sme na obed mimo domu . Tak sa stane, ze vlastne od ranajok alebo desiatej az do vecere je iba dojceny. Nevadi to? Nemoze byt hladny? Satci mu to mliecko? Podotykam, ze nepozorujem, ze by bol hladny, neplace, ale ked zbada jedlo, pyta si. Ale to robi aj ked je nadojceny. Myslim, ze zo zvedavosti...? Viem, ze ked su deti niekedy chore, vydrzia byt aj tyzden len na mliecku a su v poriadku, len tie reakcie, najma od svokry, ktora by donho najradsej natlacila aj dva taniere polievky ma trochu zneistili.... Dakujem Vam vopred velmi pekne za odpoved. S pozdravom Petra

Milá Petra,

z vášho popisu sa zdá, že robíte všetko správne a niet čo dodať. To, že si synček pýta jedlo, keď ho vidí, je normálne, aj keď je nadojčený. Deti sú zvedavé, je prirodzené a normálne, že sa o jedlo zaujímajú. Jedlo je spoločenská udalosť rodiny a dieťa má prirodzene chuť byť súčasťou spoločného jedenia. Dávajte mu jedlo, keď oňho prejavuje záujem a nechajte ho jesť, koľko chce. Rovnako to platí aj opačne: Dieťa sa môže výborne najesť a potom si pýtať dojčenie. Môže vypiť pohár vody a chcieť sa dojčiť. To preto, že dojčenie je omnoho viac než len potrava.

Áno, máte pravdu, choré deti často chcú byť len dojčené. Dojčenie im totiž pomáha prekonať bolesť, dodáva im imunitné látky a rôzne iné imunitné faktory a pomáha im, aby sa ľahšie a rýchlejšie uzdravili. A materské mlieko je počas choroby tá najlepšia potrava.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojcenie namiesto prikrmu