Obmedzenie dojcenia

Lucia    12.08.2013, 22:25

Dobry den!obraciam sa na vas s otazkou co ma velmi trapi...Moj druhy syn nma uz devat mesiacov a stale odmieta prikrmy. Obcas nieco ochutna, no naozaj len ochutna, nepomaha spolocne jedenie, ochutnavanie nasho jedla proste nic. Najviac raz zjedol pol babana a pol vyzivy. Ovocie este ako tak poochutnava, ale zeleninu ani nahodou. Vazi osem kil, ale nevyzera zle:) Velmi rad, casto a vydatne sa dojci. Velmi ma to tesi a rada by som kojila este dlho. No krvne vysledky ukazali, ze uz ma malo zeleza. Tlacia na mna, aby som obmedzila dojcenie, vraj v tomto veku moze babtko pit len rado naobed a vecer, ze mu mlieko zabranuje vstrebavaniu zeleza a ked chcem to najlepsie pre jeho zdrvie, tak ho mam radsej vyhladovat a on sa potom rozje. Ja to tak vsak necitim, a na druhej strane sa bojim aby som mu neublizila, je tazke vidiet ako vymysla s jedenim. prosim napiste mi ako to je...Mam nejako obmedzovat kojenie? Mozem mu ublizit, tam ze ho budem vela kojit? Mozem ja nejako zvysit jeho zelezo, napr. tym, ze ja budem brat zelezo? Dakujem za odpoved:) L

Milá Lucia,

dojčenie je pre vášho synček nesmierne dôležité, z mnohých hľadísk, jedno z nich je aj výživové. Materské mlieko je pri 9 - 10-mesačných deťoch stále najväčšou časť jedla, ktoré prijímajú. V tomto veku sa učia jesť príkrmy a toto učenie sa a skúšanie sú dôležitejšie ako množstvá, ktoré zjedia. Toto obdobie je obdobím ochutnávania, dieťatko nemusí jesť veľké množstvá jedla. Materské mlieko sa po nejakej dobe nestáva len "bielou vodou", stále obsahuje to, čo obsahovalo - bielkoviny, cukry, tuky, vitamíny, minerály, imunitné látky a mnohé ďalšie vzácne látky, ktorých je viac ako 1200, z ktorých mnohé sa nikde inde nenachádzajú. Na túto tému si môžete viac prečítať tu:

http://www.mamila.sk/domain/flox/files/clanky/ako-dlho-ma-byt-dieta-dojcene.pdf

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=329

Oboje tieto odpovede vám veľa objasnia.

Navyše dojčenie nie je dôvod, pre ktorý nejedia viac jedla. Dobre dojčené deti začnú v niektorom bode samy od seba jesť primerané množstvá jedla. Treba im poskytnúť čas a priestor, aby sa s jedlom zoznamovali a vytvárali si k nemu kladný vzťah bez toho, aby im jedlo bolo vnucované. Obmedzenie dojčenia nedonúti synčeka zjesť viac jedla. Príčinou toho, koľko príkrmov vaše dieťatko zje, nie je dojčenie.

Železo môže mať váš synček znížené, ale to nie je špecifikum dojčených detí, a príčiny môžu byť rôzne - riešením môže byť (podľa situácie) buď podávanie potravín bohatých na železo alebo železa vo forme kvapiek a podobne. Pokračovanie v dojčení je v takej situácii nesmierne potrebné, pretože železo sa z materského mlieka veľmi dobre vstrebáva. Efekt dojčenia je teda v tomto smere pozitívny. Dojčenie sa často obviňuje za všeličo možné bez ohľadu na to, aká je skutočnosť.

Z hľadiska vášho synčeka nepomôže, ak vy budete užívať železo, hladina železa v materskom mlieku je aj pri anemických matkách relatívne konštantná.

Na množstvo ďalších otázok o príkrmoch vám zodpovie náš článok:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/prikrmy/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Obmedzenie dojcenia