Kakanie

Katka    29.08.2013, 10:18

Dobry den, babatko ma 3 tyzdne, je kojene z prsnika. Zo zaciatku sa vyprazdnovalo viackrat do dna, teraz asi tyzden a pol sa nevie vykakat, v noci sa neustale puci. Dva dni dozadu sme vecer mali dokonca zelenu stolicu. Lekarka nas poslala na vyter zo zadocka. Rano uz bola zlta prazenickova, babatko pekne kakalo 3 krat do dna a na dalsi den sa to opat opakuje. Babatko sa puci a nemoze sa vykakat, brusko je makkucke, prdiky su tiez. Po zavedeni rektalnej rurky sa babatko hned vykaka. Stolica je uplne riedka preto sa chcem opytat ako je mozne, ze to zo seba nevie dostat. Lekarka nam odporucila davat do vodicky bakterie, berieme aj espumisan.

Milá Katka,

zelená stolica či kakanie raz za viacero dní - toto všetko môže byť normálne a nie je dôvodom na výtery či iné vyšetrenia, ak je všetko ostatné v poriadku. Ak je stolica riedka a píšete, že bruško mäkké, tak potom ide s najväčšou pravdepodobnosťou o  normálnu situáciu.  Navyše je úplne normálne, že približne 3. týždni po pôrode sa môže frekvencia stolice výrazne zmeniť, deje sa to tak bežne.

"Pučenie" nemusí súvisieť s "problémom s kakaním", môže ísť buď o niečo, čo súvisí s dojčením (a možno by stálo za to skontrolovať dojčenie a pitie), môže ísť tiež o signál na vyprádzňovanie (cikanie či kakanie) a niektoré bábätká sú v tomto smere veľmi citlivé a pomôže im, ak ich rozbalíme a podržíme napríklad nad umývadlom a oni sa vyprázdnia alebo môže ísť o to, že bábätko potrebuje pomôcť so zaspávaním.

Správanie bábätka, ktoré popisujete, nie je dôvodom na používanie rektálnej rúrky, skúste sa tomu vyhnúť. Mäkkká stolica nepredstavuje zápchu, aj kedˇ ide o stolicu raz za mnoho dní.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok