Dojčenie a hnačka

Silvia Vallušová    04.09.2013, 10:39

Dobrý deň. Mám 18 mesačného synčeka ktorého dojčím. Pred vyše týždňom sme celá rodina chytili nejaký vírus. Manžela a staršieho syna to prešlo hneď, mňa po týždni a najmenší (18 mes.) ešte stále nieje v poriadku. Už našťastie nezvracia, ale preháňa ho stále. Cez deň je to minimálne ale v noci 3-4x. Aj cez deň som spozorovala že mu skrúti črievka vždy po dojčení a v noci je to hotový koncert hneď ako sa nadojčí...........Nemôže mu škodiť mliečko? Nemám ho radšej odstaviť? Prosím poraďte.............

Milá Silvia,

čo sa týka hnačky a zvracania v takej situácii - dojčenie je skutočne to najlepšie, čo môžete urobiť pre svojho synčeka. Bez dojčenia pri takomto maličkom dieťati by toto celé mohlo mať oveľa závažnejší priebeh, dojčenie ho zachraňuje. 

Kým sa dá všetko do úplného poriadku, môže to ešte chvíľu trvať, ale materské mlieko pomáha obnovovať sliznicu čreva, imunitné látky a faktory plus množstvo ďalších látok ako probiotiká, prebiotiká, vitamíny a stovky ďalších látok z materského mlieka pomáhajú jeho rekonvalescencii. To, že sa stolica objavuje po nadojčení, je normálne, spúšťa sa totiž gastrokolický reflex, čo je dobrá vec.

Pokračujte bez pochýb v dojčení, teraz by bol najhorší čas prestať s dojčením. Ak má váš synček chuť jesť aj jedlo, tak ho v jedle nijako neobmedzujte a v rámci normálneho zdravého stravovania mu teraz nedávajte žiadnu diétu. 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojčenie a hnačka