Viac mlieka v jednom prsniku

Renata Latinakova    17.10.2011, 16:47

Mam 2 mesacneho chlapceka, plne dojceny. Bolesti prsnika nemam. Posledne 2-3 dni sa mi dost zvacsil lavy prsnik. Mam pocit ako by sa mi tam tvorilo viac mlieka.Pocas dna obcas zacina tvrdnut. Po kojeni sa to uvolni. Pravy vyzera splasnuto ako po kojeni. Kojim z obidvoch rovnomerne, ale v lavom ako by bolo mlieka viac. Aj na pohlad je lavy prsnik o dost vacsi.

Milá Renáta,

nie sme si úplne istí, aká je vaša otázka, takže sa pokojne pýtajte ďalej, ak pre vás táto odpoveď nebude postačujúca. Vaša situácia sa javí tak, že jeden prsník je omnoho produktívnejší ako druhý a že sa v ňom tvorí viac mlieka do takej miery, že sa nalieva. To by potvrdzovalo aj to, čo píšete, že po kojení sa uvoľní. Takáto asymetria tvorby mlieka sa vyskytuje u viacerých žien a aj u vás je možné, že sa v pravom prsníku tvorí výrazne menej mlieka ako v ľavom. Takáto asymetria môže mať rozličné príčiny - niekedy je príčinou napríklad to, ak matka celú noc kojí len z jedného prsníka. Základná otázka znie, či váš chlapček dobre pije, dobre priberá a je spokojný. Ak áno, tak asymetriu tvorby mlieka nemusíte riešiť. Ak ju riešiť chcete, tak potrebujete v druhom prsníku zvýšiť tvorbu mlieka.

Pozrite si aj odpovede na podobné otázky v našej poradni:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=96

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=140

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=101



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Viac mlieka v jednom prsniku