Ploche bradavky a kontrola prijmu mlieka

Veronika    20.10.2011, 09:08

DObry den, mam 9 dnoveho syna a ploche bradavky. Na to som prisla bohuzial az na stvrty den. Postupne sa uci pit, len stale si nie som ista, ako skontrolovat, ci sa napije dostatocne. Ked si bradavky pripravim odsavackou, tak sa prichyti na treti, stvrty krat a pije uplne jasne s pauzou v brade, ale nevydrzi dlho, par minut a potom zaspi. Ma tiez zltacku, tak neviem ci to nemoze byt dovod? Zaspi na par minut, staci s nim pohnut a zase si pyta. A takto sa kojime i 40 minut. Pocas toho cisteho casu satia je cca 7 minut, niekedy viac, niekedy menej. Moja otazka je, ako najlepsie odsledujem, ci mal dost? Stavalo sa mi predtym, ze nemohol zaspat, len co som ho dala prec z prsnika, sa prebral a zase pytal. MOze byt signalom ze ma dost i to, ze ked ho dam z prsnika prec, ostane pekne spat? Budi sa pravidelne kazde dve - dve a pol hodiny, v noci kazde tri. Je nieco, cim mozem zlepsit jeho prisavanie popripade odkontrolovat ci pije dostatocne, alebo je to len otazka casu a trpezlivosti? Na vahe zatial neubuda, ale ani nepribera. Dakujem velmi pekne za odpoved.

Milá Veronika,

ploché bradavky nie sú pre dojčenie problém, hoci môžu znamenať, že potrebujete viac vytrvalosti pri prisávaní synčeka. Bradavky sa vyvíjajú aj po pôrode a vaša situácia sa bude postupne zlepšovať. Z toho, čo píšte, váš synček síce pije aj s pauzou v brade, ale pravdepodobne krátko. Žtlačka môže pri výborne dojčených deťoch pretrvávať až do 3. mesiaca života, ale v mnohých prípadoch žltačka súvisí aj s nedostatočným pitím mlieka, čo možno môže byť aj váš prípad. Je však tiež možné, že pri tom, že sa kojíte 40 minút, v priebehu tohto času synček vypije to, čo potrebuje. Toto nie je jednoduché posúdiť cez internet, pretože dĺžka času pita v minútach nehovorí veľa o výdatnosti pitia či o efektivite dojčenia. To, či bábätko po tom, čo ho dáte dolu z prsníka, chce znovu piť alebo či pekne zostane spinkať nie je ukazovateľom dostatočného pitia. Niektoré bábätká zostanú spinkať, pretože sa skutočne napili, ale niektoré spia, pretože je ich príjem nedostatočný. O čo presne ide, závisí od pozorovania dojčenia skúsenou poradkyňou pri dojčení. Vo vašej situácii by bolo vhodné, aby ste poprosili o pomoc poradkyňu, ktorá by skontrolovala synčekovo prisatie a povedala by vám, či pije dostatočne. Z toho, čo ste napísali, to považujeme za veľmi potrebné.

Okrem toho môžete urobiť tieto kroky:

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/
Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka.

A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ploche bradavky a kontrola prijmu mlieka