nocne dojcenie

Emma    24.10.2011, 12:42

Dobry den, mam 5-mesacneho syna, ktoreho vyhradne dojcim. Uz od narodenia som ho dojcila cez den v pravidelnych intervaloch cca 3 hod. Nikdy nepotreboval castejsie, pretoze priberal az prilis a preto vygrciaval vela mlieka (podla pediatra a gastroenterologa). V noci sa postupom casu zacal budit po cca 6-7. hod. Avsak uz dlhsiu dobu (vyse 1 mesiaca) sa zacal v noci budit velmi casto. Cez den to je rovnake, nepotrebuje papat castejsie. V noci sa mi zobudi aj po 1,5-2 hod. Najprv som si myslela, ze je to normalne, lebo potrebuje viacej rast, ale uz zacinam o tom pochybovat a uvazujem, ci nerobim chybu, pretoze uz hned ako vidim, ze sa zacne prebudzat, resp. zacne sa mrvit, tak ho zoberiem z postielky a nadojcim ho. Este chcem dodat, ze to rychle priberanie pretrvavalo iba v prvych mesiacoch, teraz sa to ustalilo a uz pribera pomalsie a prestal aj vygrciavat. Mozem mu nocne dojcenie nejako zredukovat, resp. nemali by sa intervaly nocneho dojcenia vekom skracovat? Dakujem za odpoved.

Milá Emma,

spánok detí a počet prebudení sa v priebehu času menia. A nezávisí to len od dojčenia či hladu bábätka. Bábätká sa budia z rozličných dôvodov a dojčenie im pomáha znovu zaspať. Bábätká sa môžu budiť veľmi často. Intervaly prebúdzania sa nemusia vekom predlžovať.  Môže sa stať, že sa bábätká budia častejšie, ako keď boli maličké. Ovplyňujú ich totiž viac podnety počas dňa, rýchly rozvoj mozgu, spracovávanie nových zážitkov, získavanie nových schopností (otáčanie, sedenie, lozenie, chodenie), rast zúbkov. Môžete si však byť istá, že všetky deti sa raz budiť prestanú a budú spať celú noc bez toho, aby ste ich to museli naučiť. V tomto veku vám pomôže to, že budete vedieť, že váš synček potrebuje v noci istotu vašej prítomnosti, vašu pomoc pri tom, aby mohol zaspať, a aby sa naučil, že spinkanie a noc sú bezpečné a že má pri sebe niekoho, kto mu pomôže, aby dokázal naspäť zaspať. Keď vidíte, že sa váš synček začína prebúdzať a vy ho začnete hneď dojčiť, znamená to, že sa neprebudí úplne, dojčíte ho teda v polospánku a vďaka tomu je pravdepodobnejšie, že rýchlejšie zaspí a nebude v noci plakať. Toto znamená, že napriek mnohým zobudeniam sa aj vy, aj on vyspíte lepšie. Ak navyše máte synčeka blízko seba alebo pri sebe v posteli, aj pre vás je dobré dojčiť synčeka v polospánku, pretože tiež rýchlejšie zaspíte a zobudenie nebude pre vás také náročné. Nerobíte teda žiadnu chybu. Inštitktívne reaguje na synčekove náznaky prebúdzania tak, ako matky v histórii vždy reagovali, a budujete v ňom pocit istoty, ktorý sa vám do budúcna vráti, aj keď vaša súčasná situácia môže byť náročná. Synček navyše môže vypiť počas noci podstatnú časť svojho príjmu mlieka a to je dôležité pre jeho prospievanie. V noci sa tvorí matkám najviac prolaktínu a bábätká majú možnosť vypiť dostatočné množstvo mlieka. Dojčite teda synčeka v noci tak často, ako chce, a vytvorte si v noci podmienky na to, aby došlo k čo najmenšiemu prebudeniu - napríklad tým, že budete so synčekom spať spolu v posteli. Toto obdobie je jedinečné a nikdy sa nevráti.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > nocne dojcenie