Opakujuci sa upchaty mliekovod

Maria    01.12.2013, 19:28

Dobry vecer, Mam 18mesacnu dcerku dojcenu na poziadanie. Upchaty mliekovod som mala po prichode z porodnice, potom som velmi dlho nic take nemala, az teraz za posledne styri mesiace sa mi v podstate pravidelne raz za mesiac opakuje. Vzdy na pravom prsniku a vzdy na tom istom mieste. Ano, do 48h sa uvolni, no zaujimalo by ma, co by podla vas mohlo byt pricinou? Pripadne ako tomu predchadzat? Dakujem za kazdu vasu cennu radu.

Milá Maria,

odpovede na vašu otázky by si vyžadovali najmä osobnú konzultáciu s laktačnou poradkyňou:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Jedným z dôvodov pre osobnú konzultáciu je to, že vaša situácia sa môže zlepšiť primárne zlepšením vyprázdňovania prsníka (čo zahŕňa zlepšenie polohy a prisatia) a predchádzaním tomuto stavu.

Častou príčinou opakujúcich sa zablokovaných mliekovodov je kandidóza na prsníku:

http://www.mamila.sk/pre-poradkyne/materialy-pre-poradkyne/kandidoza/

Pomôcť vám môže okrem iného začať užívať lecitín v dávke 1200 mg 4x denne.

Okrem toho sú aj ďalšie opatrenia, ktoré by vám mohli pomôcť:

a) ak sa upchatie opakuje stále na rovnakom mieste, môže vám pomôcť, ak by ste dané miesto masírovali opačnou stranou elektrickej kefky

b) skúste mliekovod zahriať a masírovať ešte predtým, než sa situácia rozvinie do úplne zablokovaného mliekovodu. Nechlaďte prsníky.

e) skúste zistiť, či ešte nie sú nejaké konkrétne veci, ktoré u vás zablokovanie mliekovodu sprevádzajú/spôsobujú

f) jeden faktor, ktorý okrem iného súvisí so zablokovanými mliekovodmi, je váš odpočinok. Skúste poprosiť rodinu, aby vám pomohli s varením, prebaľovaním či inými prácami, aby ste pár dní mohli len ležať s dieťaťom v posteli, dojčiť ho a spať.

Úplne najlepšie by bolo skonzultovať celú situáciu s poradkyňou, aby ste sa rozhodli, ktoré kroky môžu byť vo vašom prípade užitočné.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Opakujuci sa upchaty mliekovod