odsávanie/odstriekavanie mlieka

petra    12.11.2011, 18:12

dobrý deň, mám 5 týždňového synčeka, je výlučne kojený, za 24 hodín je priložený k prsníku 8-11 krát, podľa toho, ako si pýta papať. Píšeme si do zošita intervaly kojenia. Je potrebné si mlieko odsávať/odstriekavať? Robí mi to celkom problém, odsávanie je bolestivé a málo efektívne. Zväčša vytiahnem cez deň, alebo večer len 20, 30ml. Ráno, keď mám prsia naliate, tak odsajem cca 70ml. Vždy ho kojím len z jedného prsníka, zväčša do úplného vyprázdnenia. Prsníky pravidelne striedam. Keď sa malý narodil, vážil 3480g, z pôrodnice sme odchádzali s váhou 3220g, na poradni mal 4020g - to mal vtedy 3 týždne, teraz váži 4900g orientačne. Nepriberá až príliš? Ďalšia vec, čo ma trápi, je nenormálne vyhádzanie na tváričke... červené fľaky s bielymi bodkami uprostred, množstvo maličkých vyrážok po celej tváričke... prvý týždeň doma z pôrodnice nemal na tváričke jedinú vyrážku, potom sa to spustilo... nemôže to mať z môjho mliečka? Ja som silná alergička, mám okrem iného aj potrav. alergiu. Na jedlo si dávam max. pozor, napriek tomu mu to vôbec nemizne, ani sa to nezlepšuje,,, nemala by som prejsť na umelé mlieko? I keď velmi nerada... ale bojím sa, aby som malinkému neškodila práve mojou strašnou alergiou... Ďakujem za odpoveď. petra

Milá Petra,

odsávať či odstriekavať mlieko má zmysel len vtedy, keď je na to nejaký dôvod (napríklad, keď sa bábätko neprisáva, alebo keď má mamička príliš bolestivo naliate prsia). Vo vašom prípade to nie je potrebné tak isto, ako nie je potrebné, aby ste si zapisovali intervaly kojenia. Ak váš synček dobre pije, je spokojný a priberá, tak je odsávanie/odstriekavanie zbytočné. Váš synček z uvedených hmotností priberá dobre a ak je výlučne dojčený, tak netreba o "prílišnom" priberaní uvažovať. K tejto téme si pozrite naše predchádzajúce odpovede:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=54

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=139

Čo sa týka vyrážok, je možné, že ide o novorodenecké akné (ktoré samo od seba ustúpi po nejakom čase), ale toto cez internet nie je možné posúdiť, a v tejto veci sa musíte obrátiť na svojho pediatra. Aj keď ste silná alergička, tak alergiu váš synček prostredníctvom materského mlieka nezíska, práve na opak. Dojčenie je pre neho tou najlepšou ochranou proti alergii (hoci to nie je záruka toho, že alergiu mať nebude), čím dlhšie ho budete dojčiť, tým je to pre neho lepšie a v takomto prípade je mimoriadne dôležité, aby ste ho dojčili. Nemusíte si špeciálne dávať pozor na to, čo jete. Jedzte všetko, na čo ste bežne zvyknutá (samozrejme s výnimkou potravín, na ktoré ste alergická), malinkému neškodíte, práve používanie umelého mlieka so sebou nesie vysoké riziká.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > odsávanie/odstriekavanie mlieka