odmieta dojcenie a je nespokojné

angelika    14.11.2011, 14:25

Dobry den. Mám 3 tyzdnoveho syna a máme problém s dojcením. 1. tyzden cez den prespaval 2-3 hodiny, Kojila som ho z oboch prsníkov striedavo. Ale v noci skoro vobec nespal. Dostal aj novorodenecku zltacku sestry v nemocnici ho obcas prikrmili. Ked sme prisli domov vsetko pokracovalo cez den anjelik vnoci hroza (20:30-5:00) bez spánku. Zaspal maximalne na 10-15 minut. Kedze som bola neskusena zapalila sa mi bradavka a vobec som s prsnika nevedela dojcit. Odsavala som si mlieko a na vecer ked som mu podala odsate mlieko hned zaspal a prespal tak 3 hodiny ked sa zobudil som ho nakojila a spal zase 3 hodiny. Boli sme stastny a vyspaty. No netrvalo to dlho. Ako dovrsil 2,5 tyzdna sa vsetko zmenilo cez den prespavl 30-max 1 hodinu a ostatnu cast plakal a jedol. Vecer sa opakoval ako v prvom tyzdni bez spanku. Odsavat sa mi nepodarilo nakolko cez den pil kazdu hodinu. Takze sme museli siahnut po um. Bohuzial. viem je to chyba ale zatial davame iby na vecer pred spanim. A tak spime aspon 3 hodiny. A potom ked sa zobudi vipije iba z jenedneho prsnika a ani to nie vsetko a zaspi, ale budi sa kazdu hodinu. Moj najvatsi problem je ze som si vsimla ze ked mi uz zmeknu prsia tak sa zacne hnevat. skusala som menit polohy, stlacanie. Inac ked mam v prsiach mlieko tak sa prisava pekne a aj pekne pije normalne citim aj tok mlieka. Kojenie trva cca 20 minut. No predsa sa budi kazdu hodinu. Ak presiahne 20 minut a prsia mi uz zmeknu sa zacne znervoznovat odpaja sa place. A je po vsetkom. Dalsi problem je cez den by stale iba pil. Pije 20-30 minut zaspi na 10min -1 hodinu. a toto sa opakuje dokola. Ale priblizne vecet okolo 18:00 sa zacne peklo place, place,, place a z prsnika nevide ani kvapka, darmo stlacam robim hoci co ani kvapka. ked sa mi ho podari ukludnit tak asi po pol hodine par kvapiek kvapne. ale klud netrva dlho. uz som naozaj precitala vsetko mozne na internet. poloha, prisatie, bylinky. Ale nic nam nepomaha ked prsia zmeknu je peklo. S hmotnostou zatial nie su problemi. Rada by som ho kojila co najdlhsie a bez dokrmovania. este dodam ze pri odsavani priklad: kojila som o 10:00-10:20. o 11 tej som zacala odsavat po 5 minutach striedala prsniky 15 minut kazdy prsnik. sa mi podari odsat 20ml.takze nic moc. teraz má 3 tyzdne a 3 dni. za odpoved vam dopredu velmi dakujem.

Milá Angelika,

napísali ste veľmi veľa podrobností a je zjavné, že by ste potrebovali pomoc s dojčením. Napriek tomu váš prípad je presne ten, v ktorom sa cez internet radí veľmi ťažko, pretože by ste v prvom rade potrebovali praktickú pomoc a podporu laktačnej poradkyne. Pozorovanie dojčenia je pre takúto situáciu kľúčové. Navyše, plač bábätiek sa nemusí spájať len s dojčením, ale často i so schopnosťou bábätka zaspať a s tým, do akej miery bábätká napĺňajú predstavy rodičov o tom, ako by mali spať a byť hore a čo všetko rodičia urobia na to, aby sa im bábätko poradilo uspať. Mnohé bábätká v období od približne troch týždňov zmenia svoje správanie a nie je také jednoduché, aby zaspali a aby spali dlhsie ako pol hodinu či hodinu. Cez internet nie je jednoduché odlíšiť, či v prípade vášho bábätka ide skutočne o potrebu zvýšiť jeho príjem mlieka alebo či ide o bábätko, ktoré potrebuje veľa pomoci na to, aby dokázalo zaspať a spať, a pre ktoré je normálne, že spí v krátky intervaloch a často sa budí. Skúste toto celé v reáli prekonzultovať s poradkyňou pri dojčení. K tomuto si pozrite aj našu predchádzajúcu odpoveď na túto tému:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=176

a tiež túto:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=174

Pozrite si tento materiál o tom, ako pomôcť bábätku, aby vypilo viac mlieka, obzvlášť bod 7. Ak je bábätko skutočne potrebné dokŕmiť, veľkú rolu zohráva to, ako to urobíte - je dôležité, aby ste to robili s cievkou priamo na prsníku, čo vám tiež môže ukázať laktačná poradkyňa.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > odmieta dojcenie a je nespokojné