dojcenie a fraxiparin v tehotenstve

Helena    29.11.2011, 20:25

Dobry den, chcem sa otehotniet a mam doma dcerku, ktoru dojcim. Kvoli vrodenej poruceh zrazanlivosti krvi musim mat tehotenstvo planovane a hned od zaciatku si pichat injekcie fraxiparine. Je mozne aj v romro pripade dcerku dojcit,a lebo ju budem musiet odstavit? ak ju budem musiet odstavit, tak ako? neviem si to totiz vobec predstavit, lebo u nas prsnik funguje nie len ako jedlo, ale aj na upokojenie, uspanie.. dakujem

Milá Helena,

fraxiparín nie je pri dojčení žiaden problém, vôbec sa nedostáva do mlieka. Je to príliš veľká molekula na to, aby sa dostala do materského mlieka. Takže jeho užívanie počas dojčenia je úplne bezpečné. Navyše dôvod, pre ktorý sa fraxiparín pichá injekčne, je ten, že žalúdočné šťavy by ho zničili, takže, aj keby nejaký v materskom mlieko bol, tak bude zničený v žalúdku bábätka bez toho, aby to bolo nejaký problém. A okrem toho, ak by toto nestačilo, tak je jednoduchý spôsob, ako zabrániť účinku fraxiparínu - podávať bábätku vitamín K, ale toto je skutočne zbytočné vzhľadom na to, čo sme uviedli na začiatku, a síce, že fraxiparín sa do mlieka nedostáva. Pokračujte teda v dojčení aj popri pichaní fraxiparínu.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > dojcenie a fraxiparin v tehotenstve